4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO. Președintele Poloniei respinge reforma în Justiție, după ce polonezii...

FOTO + VIDEO. Președintele Poloniei respinge reforma în Justiție, după ce polonezii au manifestat, mai multe zile. Duminică, ei au aprins lumânări și au citit fragmente din Constituție

UPDATE 11.40: Președintele Poloniei, Andrzej Duda, respinge reforma în Justiție, potrivit BBC News.

Într-o declarație, Duda a precizat: „Ca președinte, nu cred că această lege ar consolida Justiția”.

 



Mii de polonezi s-au adunat, duminică seara, în mai multe orașe, în semn de nemulțumire față de reformele din Justiție. În opinia protestatarilor, independența Poloniei este amenințată de trei legi, între care un vizează Curtea Supremă, informează AFP, potrivit Agerpres.

Protestatarii au aprins lumânări, atunci când a fost citit textul din preambulul Constituției pe o scenă instalată în fața Curții Supreme. Ei au agitat drapele Poloniei și al UE, precum și trandafiri albi, simbolul acestei mișcări civice născute ca reacție la reformele care vin să se adauge celei privind Tribunalul Constituțional. Este vorba de trei texte recente, între care cel privind Curtea Supremă, introduse de partidul conservator Lege și Justiție (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski.

 „Constituția, Constituția!" au scandat câteva mii de oameni în fața Curții Supreme din Varșovia. „Ne dorim un veto (prezidențial). Tribunale libere! Libertate, egalitate, democrație!", au strigat protestatarii.

Manifestații similare au avut loc, duminică, într-o sută de orașe din provincie, potrivit presei apropiate opoziției, fără să se cunoască amploarea lor.


 

De mai multe zile, în toată Polonia grupuri de manifestanți cer șefului statului Andrzej Duda, el însuși provenind din PiS, să se opună prin veto reformei Curții Supreme. Președintele Poloniei are 21 de zile la dispoziție pentru a promulga sau respinge legea.

Anumite aspecte ale acestei legi votate rapid joi de Camera Inferioară și vineri de Senat sunt considerate neconstituționale de către opoziție, de organizații, magistrați, de Uniunea Europeană și de către Departamentul de Stat al SUA. PiS, care deține majoritatea în Camera Inferioară și în Senat, apără aceste reforme, indispensabile, în opinia sa, pentru eficientizarea sistemului judiciar și combaterea corupției. Comisia Europeană a somat Varșovia să le „pună în așteptare", amenințând cu posibile sancțiuni, care ar putea merge până la suspendarea dreptului de vot al acestei țări în cadrul UE.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă