10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO. Mii de oameni protestează, în Rusia, împotriva regimului de...

FOTO + VIDEO. Mii de oameni protestează, în Rusia, împotriva regimului de la Moscova. Poliția a arestat peste 700 de manifestanţi. Casa Albă condamnă represiunea autorităţilor ruse

UPDATE 23.00: SUA, prin vocea purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, condamnă acţiunile autorităţilor ruse împotriva protestatarilor anticorupţie şi au cerut regimului de la Moscova să elibereze demonstranţii paşnici reţinuţi în mai multe oraşe din ţară, informează site-ul agenţiei Reuters, potrivit Mediafax.

"Statele Unite condamnă cu fermitate reţinerea a sute de protestatari paşnici în Rusia. Arestarea unor protestatari paşnici, a unor observatori pentru drepturile omului şi a unor jurnalişti este un afront la adresa valorilor democratice", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer.

UPDATE 21.00: Poliţia rusă a reţinut, luni, peste 700 de persoane care participă la demonstraţii anticorupţie în oraşele Sankt Petersburg şi Moscova, iar ministerul rus de Interne anunţă că au existat mai mulţi instigatori în mulţime, relatează site-ul agenţiei Interfax, potrivit Mediafax.

Aleksei Navalnîi, opozantul președintelui rus Vladimir Putin, a fost reținut luni, în fața casei sale, în timp ce se îndrepta la o manifestație anticorupție în centrul Moscovei, care nu fusese autorizată de primărie, informează agențiile internaționale de presă, citate de Agerpres.

„Salut, sunt Iulia Navalnîia. (…) Aleksei a fost reținut în fața casei. El a cerut să vă transmit că planurile noastre nu s-au schimbat: Tverskaia (n.r –  strada din centrul capitalei ruse unde este prevăzută manifestația)", a scris soția lui Navalnîi pe Twitter.

Într-un alt mesaj, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi a anunțat că alimentarea cu curent electric a fost întreruptă la biroul opozantului.

Mii de susținători ai liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi au manifestat, luni, în toată Rusia și mai mulți dintre ei au fost arestați la Moscova, unde mitingul lor fusese interzis, au relatat media ruse, citate de AFP.  Acesta este al doilea val de manifestații după cel din 26 martie organizat în Rusia de Navalnîi, care duce neobosit o campanie anticorupție pe internet și și-a anunțat intenția de a fi contracandidatul lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din 2018.

Potrivit presei locale, circa 3.000 de susținători ai lui Navalnîi s-au reunit la Novosibirsk, în Siberia, și alte manifestații de mai mică amploare au avut loc la Krasnoiarsk, Kazan, Tomsk, Vladivostok și alte câteva orașe. La Moscova, 12 persoane au fost reținute înainte de începerea manifestației prevăzute la ora 14:00 (12:00 GMT), potrivit site-ului OVD Info, care ține socoteala arestărilor în cursul manifestațiilor.

Duminică, Navalnîi acuzase primăria Moscovei că încearcă să facă să eșueze manifestația simpatizanților săi, prevăzută pe bulevardul Saharov, în nord-estul orașului, împiedicând toți protestatarii să-i închirieze o scenă și echipamente sonore. El a anunțat atunci că manifestația va avea loc în strada Tverskaia, care duce direct la Kremlin, inițiativă pe care primăria Moscovei a calificat-o drept „o provocare".

Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă