10.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialFosta procuroare generală din Venezuela, opozantă a președintelui Maduro, a primit azil...

Fosta procuroare generală din Venezuela, opozantă a președintelui Maduro, a primit azil politic în Columbia

Fostul procuror general al Venezuelei, opozanta Luisa Ortega, care a fugit în Columbia, se află "sub protecția" acestei țări și i se va acorda azil politic dacă dorește acest lucru, a anunțat luni președintele columbian, Juan Manuel Santos, relatează AFP citată de Agerpres.

"Procurorul Luisa Ortega se află sub protecția guvernului columbian. Dacă solicită azil, i-l vom acorda", a anunțat șeful statului pe contul său de Twitter în legătură cu această opozantă a președintelui socialist Nicolas Maduro.

"Chavistă" (de la numele lui Hugo Chavez, președinte între 1999 și 2013 și mentor al lui Nicolas Maduro) devenită disidentă, Luisa Ortega, 59 de ani, a fost demisă din funcție la 5 august în prima ședință a noii Adunări Constituante de la Caracas, favorabilă lui Nicolas Maduro.

Însoțită de soțul său, deputatul German Ferrer, ea a ajuns vineri la Bogota cu un avion privat după ce a tranzitat prin Insula Aruba din Marea Caraibelor.

Luisa Ortega, care a denunțat ferm în ultimele luni radicalizarea guvernului venezuelean, avea interdicția de a părăsi țara, iar conturile bancare i-au fost blocate.

Pe contul său de Twitter, ea a dezvăluit vineri că agenți ai serviciilor de informații i-au percheziționat locuința cu două zile mai devreme, după o cerere de arestare a soțului său, acuzat de corupție.

Noul procuror general, Tarek William Saab, a anunțat în aceeași zi că va cere Adunării Constituante să demareze procedurile pentru ridicarea imunității parlamentare a lui German Ferrer.

Anunțul sosirii lor în Columbia a fost făcut la scurt timp după ce Parlamentul venezuelean, singura instituție controlată de opoziție, a fost privat de Constituantă de majoritatea prerogativelor sale, o nouă etapă în extinderea puterii autoritare a președintelui Nicolas Maduro asupra întregii societăți.

Alegerea acestei Adunării Constituante, la 30 iulie, a fost marcată de violențe și denunțată de opoziție, precum și de o mare parte a comunității internaționale.

Președintele socialist, ales în 2013, se confruntă de la începutul lunii aprilie cu un val de contestare, pe fondul naufragiului economic al acestei țări producătoare de petrol, cu manifestații care au făcut 125 de morți.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...
Ultima oră
Pe aceeași temă