15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFinancial Times: În 2017, populiştii pot avea succes, dacă elimină greșelile comise...

Financial Times: În 2017, populiştii pot avea succes, dacă elimină greșelile comise de elitele liberale anul trecut

Alegerile din 2017 riscă să fie câștigate de populiști, în cazul care elitele liberal-democrate vor repeta erorile de anul trecut, care au condus la decizia Marii Britanii de ieşire din Uniunea Europeană şi au facilitat victoria lui Donald Trump în scrutinul din SUA, comentează cotidianul Financial Times, citat de Mediafax.

 

„Atunci când ai două argumente puternice, cea mai sigură modalitate de a pierde o dezbatere este adăugarea celui de-al treilea. Argumentul inutil al vremurilor noastre este, foarte frecvent, evocarea riscului eşecurilor economice. Începând de săptămâna aceasta, va trebui să ne gândim la posibilitatea că noul preşedinte al SUA, Donald Trump, va fi, simultan, reprobabil şi eficient din punct de vedere economic, cel puţin o perioadă. Instinctul a fost, frecvent, să se asocieze decenţa la nivel politic cu eficienţa economică, întrucât acest lucru s-a făcut de mult timp. Coincidenţa face că sistemele noastre liberal-democratice deschise sunt şi cele mai eficiente. Chiar au produs o distribuire acceptabilă a veniturilor până acum zece ani. Totuşi, perioada 1989-2007 a fost excepţională – istoria este plină de dictatori care au succes economic şi de liberali-democraţi dezastruoşi din punct de vedere economic”, scrie editorialistul FT Wolfgang Münchau într-un articol intitulat „Un avertisment adresat politicienilor ineficienţi ai elitelor liberale: Dacă veţi repeta erorile în luptele electorale din 2017, populiştii vor câştiga peste tot”.

„Decizia Marii Britanii de ieşire din UE este teribilă deoarece le ia tinerilor britanici dreptul de a decide unde să trăiască, unde să studieze sau muncească. Îi lipseşte de identitatea europeană pe care mulţi credeau că o vor avea pentru totdeauna. Dar dacă acesta este lucrul care deranja în legătură cu ieşirea din UE, atunci trebuie să fii nebun să permiţi deturnarea campaniei politice de grupuri de lobby care avertizau despre pierderea accesului băncilor la piaţa comunitară. Acesta a fost argumentul inutil care a dus la pierderea referendumului în favoarea taberei pro-Brexit. Dacă vor fi făcute aceleaşi erori în luptele electorale din 2017, populiştii vor câştiga peste tot”, atrage atenţia editorialistul Financial Times.

„Brexit este o experienţă amară. Nu doar că previziunile economice s-au dovedit a fi dezastruoase la nivel electoral, ba unele au fost chiar greşite. Este lăudabil că Andy Haldane, economistul-şef al Băncii Angliei, a recunoscut limitele previziunilor economice. Dar el este o excepţie. Cunosc economişti care cred că Brexit va genera recesiune anul acesta, deşi nu a produs niciuna în 2016. (…) Adevărul este că abilităţile noastre de a anticipa viitorul dincolo de un trimestru sunt limitate. Este clar că nu putem anticipa impactul economic al unui eveniment politic complex, de genul Brexit-ului sau alegerii noului preşedinte american. Vor interveni prea multe evenimente neprevăzute”, apreciază Wolfgang Münchau.

„Nici rezultatul unui sondaj de opinie nu poate fi transpus în probabilitate electorală. Lumea mă întreabă dacă le pot spune probabilitatea ca liderul formaţiunii de extremă-dreapta Frontul Naţional, Marine Le Pen, să câştige scrutinul prezidenţial din Franţa. Problema este că nici măcar nu a început campania electorală. Răspunsul corect este că nu am nicio idee şi că nimeni nu are”, continuă Wolfgang Münchau.

„După prăbuşirea iluziilor, rămânem cu întrebarea neconfortabilă: este posibil ca lideri populişti, ca demagogi să producă politici economice mai bune decât ale prietenilor noştri de la Forumul Economic Mondial Davos? Să luăm Italia ca exemplu. Euro a fost un dezastru pentru economie. Dacă un populist va câştiga alegerile în Italia, va decide ieşirea ţării din zona euro şi o desprindere de investitorii străini, este oare cel puţin posibil să obţină o relansare economică inedită? Nu cunosc răspunsul; dar ştiu sigur că actualul regim nu va putea”, subliniază editorialistul FT.

„Populiştii pot avea succes dacă pur şi simplu elimină greşelile actualului sistem. Nu vor avea succes pe termen lung. Însă pot avea succes înainte de a eşua. Schimbările politice şi economice cu care ne confruntăm reprezintă cel mai mare atac la adresa valorilor noastre. Ar fi absurd să negăm că ar fi posibil ca, din perspectiva alegătorilor de nivel mediu, populiştii odioşi să corecteze economia pe segmentele în care elitele liberale nu au reuşit”, concluzionează Wolfgang Münchau.

 

Cele mai citite

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă