12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialFBI: Membrii ISIS vor alcătui o diasporă teroristă, în întrega lume, chiar...

FBI: Membrii ISIS vor alcătui o diasporă teroristă, în întrega lume, chiar după distrugerea grupării

Directorul Biroului Federal de Investigaţii al SUA (FBI), James Comey, susține că gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) ar putea să reprezinte o ameninţare teroristă şi după distrugerea aşa-numitului 'califat' pe care ea l-a proclamat în teritoriile cucerite în Siria şi Irak, relatează EFE citată de Agerpres.

Membrii SI vor continua să reprezinte o amenințare dacă înfrângerea militară a grupării ISIS, în aceste teritorii, va avea ca efect răspândirea unei 'diaspore' de terorişti în lume.

'Pe măsură ce califatul se diminuează, SI va fi tot mai disperat să-şi arate vitalitatea şi ar putea recurge în acest scop la atacuri asimetrice şi la mai multe acţiuni teroriste', a avertizat joi directorul FBI în timpul unei audieri în Congresul american. 

'Odată distrus califatul, trebuie să fim atenţi la următoarea mişcare (…) Din califat va pleca o diasporă, mii de combatanţi vor fugi în altă parte', a adăugat James Comey, menţionând totodată că FBI depune eforturi pentru a supraveghea aceste deplasări ale teroriştilor 'înainte ca ei să ajungă în SUA şi să ucidă oameni nevinovaţi'. 

La rândul său, secretarul pentru Securitate Naţională, Jeh Johnson, a afirmat că pe plan militar se înregistrează progrese în lupta împotriva SI, iar această grupare este tot mai slăbită, dar a subliniat în acelaşi timp necesitatea de a se monitoriza în continuare capacitatea ei de a executa atacuri în alte ţări şi de a atrage noi membri. 'Sub nicio formă nu putem considera că a fost slăbită capacitatea SI de a comite atacuri externe', a avertizat el.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă