20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialAtentatul de la Manchester. Autoritățile engleze, furioase: Marea Britanie nu va mai...

Atentatul de la Manchester. Autoritățile engleze, furioase: Marea Britanie nu va mai face schimb de informații cu Statele Unite, pentru că presa americană a publicat detalii importante din anchetă

Polițiștii care se ocupă de explozia de pe Manchester Arena, soldată cu moartea a 22 de persoane și rănirea altor 119, nu vor mai împărtăși informații cu Statele Unite ale Americii, după ce The New York Times a publicat fotografii cu dispozitivul care ar fi fost folosit în atac, informează BBC News.

Oficialii britanici au fost furioși de apariția mai multor fotografii care par să surprindă obiecte folosite de atacatorul sinucigaș în atac și care au fost publicate, miercuri seara, de The New York Times. Aceasta nu este prima gafă care vine din Statele Unite. La 24 de ore de la explozia de la finalul unui concert susținut de Ariana Grande, presa din SUA a dezvăluit identitatea presupusului autor, Salman Abedi.

Potrivit unor surse citate de BBC, Poliția din Manchester este „furioasă” pentru scurgerea de informații. Astfel, autoritățile britanice speră să revină „curând” la un schimb normal de informații.


Citește și:  Poliția este pe urmele unei rețele teroriste, după atacul de la Manchester. Frații și tatăl atacatorului sinucigaș, printre cele nouă persoane arestate. Hashem Abedi urma să comită un atentat la Tripoli. Tatăl atacatorului sinucigaș: Fiul meu se declara împotriva a astfel de acte, pe motiv că nu au justificare religioasă

Poliția din Marea Britanie investighează o rețea teroristă implicată în atentatul de luni noaptea, de la Manchester Arena, în care au murit 22 de oameni, iar alți 119 au fost răniți, informează BBC News. De asemenea, trei bărbați au fost reținuți, miercuri, de oamenii legii.


La rândul său, ministrul de Interne Amber Rudd s-a declarat „iritată” de reacția autorităților americane care au permis scurgerea de informații privind identitatea lui Abedi, împotriva dorințelor Marii Britanii și a avertizat că „speră să nu se mai întâmple din nou”. Cu toate acestea, o zi mai târziu, în presă au apărut fotografii cu fragmente din bombă și ghiozdanul în care a fost ascunsă. Din acest motiv, premierul britanic Theresa May va aduce subiectul în atenția președintelui american Donald Trump.

Anchetatorii care conduc investigația oferă informații Centrului Național de Combatere a Terorismului care, la rândul său, oferă informații cu SUA, Australia, Canada și Noua Zeelandă, în baza unui acord. 


Citește și:  Povestea emoționantă a unui om al străzii, eroul de la Manchester. Bărbatul a scos rămășițe ale bombei din trupurile victimelor: O femeie a murit în braţele mele. Nu m-am mai putut opri din plâns

Printre numeroasele povești emoționante ale eroilor care au intervenit în urma atentatului de pe Manchester Arena, se distinge cea a lui Chris Parker, un om al străzii în brațele căruia a murit una dintre victimele atacului, o femeie de 60 de ani.


Potrivit corespondentului BBC pe probleme de securitate, oficialii britanici cred că responsabili pentru scurgerea de informații ar fi legiuitorii americani, ci nu responsabilii Casei Albe.

O altă sursă precizează că Guvernul britanic privește cu „surprindere și neîncredere”, scurgerea de informații în presa britanică, mai precizează BBC.
Și primarul orașului Manchester, Andy Burnham,  a reacționat, transmițându-i ambasadorului SUA în Marea Britanie că „este îngrijorat”. 

În trecut, procurorii anti-terorism au explicat cum o întârziere de 36 de ore a comunicării informațiilor către public ar putea permite arestarea suspecților înainte ca aceștia să fie puși în altertă.


Citește și:  Autoritățile britanice au anunțat un nou bilanț al victimelor atentatului de pe Manchester Arena: 119 persoane au fost rănite, dintre care 64 ar fi rănite

119 persoane au fost rănite, ca urmare a atentatului de pe Manchester Arena, care a avut loc la finalul unui concert susținut, luni seara, de artista americană Ariana Grande, a anunțat directorul pentru servicii medicale şi asistenţă socială din comitatul metropolitan Manchester, Jon Rouse. Dintre acestea, 64 sunt în continuare în spital, dintre care 20 în stare critică.


New York Times a prezentat mai multe imagini de la locul exploziei, în exclusivitate

 

Analiza inițială a bombei, pe baza elementelor fotografiate și recoltate la locul atentatului, nu permite să se deducă tipul sau cantitatea de explozibil care compunea încărcătura principală, dar permite presupunerea că era vorba de un dispozitiv artizanal fabricat după o „analiză atentă și cu grijă", a scris cotidianul american. 

Ei au publicat, în exclusivitate, opt fotografii care arată diferite elemente ale dispozitivului exploziv, între care detonatorul, o baterie, fragmente ale unui rucsac albastru și bucăți de metal și șuruburi. Elementele alizate de artificieri intervievați de New York Times, permit să se deducă faptul că bomba era „puternică, dotată cu încărcătură ultrarapidă, dar și că șrapnelul (bucățile de metal) a fost dispus cu grijă și metodic" pentru a face cât mai multe victime.

Bomba, care se afla într-un rucsac mai degrabă decât într-o vestă, era destul de puternică pentru a propulsa torsul sinucigașului departe de locul exploziei și a devasta o suprafață mare în formă de semicerc, unde au fost și cele mai multe victime, subliniază cotidianul. Astfel, publicația insistă asupra faptului că bomba era dotată cu un detonator neobișnuit care conținea un mic circuit imprimat și nu un simplu întrerupător, cum este cazul adeseori. Prezența piesei electronice ar putea sugera un temporizator sau chiar un receptor pentru declanșare de la distanță, sau poate chiar o combinație între cele două.


Citește și:  În ce context a avut loc atacul din Manchester: 400 de adepți ISIS s-au întors în Marea Britanie din Siria și Irak. 3.500 suspecți de terorism „sunt listați“ de către serviciile secrete – INFOGRAFIC

Panică la Manchester. Un atentat sinucigaș, în timpul concertului Arianei Grande de luni seara, a ucis 22 de persoane, tineri fani ai cântăreței americane, și a rănit peste 60. Autoritățile britanice sunt copleșite de numărul mare al potențialilor criminali, capa­bili să comită atentate, care se ridică la 3.500, conform unui raport Home Office publicat de „Express“.


Potrivit experților intervievați de New York Times, s-ar putea ca această posibilă combinație să fi fost instalată pentru a oferi diverse opțiuni declanșării exploziei de către sinucigaș sau de celula care a planificat atentatul. Dispozitivul mai era dotat cu o baterie mai puternică decât cele utilizate în general pentru acest tip de bombe. Acestea sunt tot atâtea indicii că artificierul care a confecționat bomba „s-a străduit să fabrice un detonator fiabil".

22 de persoane au murit și 119 au fost rănite, dintre care 64 sunt încă în spital, în urma unui atac terorist cu o bombă artizanală, care a avut loc, luni seara, pe Manchester Arena, la finalul unui concert al artistei americane Ariana Grande. 20 de persoane sunt în stare critică, au mai anunțat autoritățile. Totodată, nouă persoane, între care tatăl și cei doi frați ai presupusului atentator sinucigaș. Poliția efectuează o serie de percheziții.


Citește și:  Cum comentează BBC atentatul de la Manchester: Chiar dacă azi-noapte au fost atacați copiii noștri, trebuie să rămânem fideli valorilor în care credem.Dacă ne dezicem de ele, ne aruncăm în mâinile teroriștilor

Jurnalistul BBC Mark Easton explică, într-un text de opinie publicat pe site, că atacul de la Mancgester a fost o lovitură intenționată asupra inocenței unor copii. Easton este de părere că, chiar dacă un atentat pune în pericol viețile oamenilor, nu răzbunarea este soluția.


 

 

Cele mai citite

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....
Ultima oră
Pe aceeași temă