10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialExperții ONU au confirmat utilizarea gazului sarin împotriva populației civile din Siria

Experții ONU au confirmat utilizarea gazului sarin împotriva populației civile din Siria

Experți ai Organizației internaționale pentru interzicerea armelor chimice (OIAC), cu sediul la Haga, confirmă, în urma unei anchete, că gazul sarin a fost folosit în atacul din 4 aprilie, în Siria, atac care a provocat o ripostă din partea SUA, relatează vineri France Presse citată de TVR.

O misiune de anchetă a organizației a concluzionat că "un număr mare de persoane, dintre care unele au murit, au fost expuse sarinului sau unui produs de tip sarin", afirmă acest raport confidențial, din care AFP a obținut extrase.

Rezultatul acestui raport va servi acum drept bază unei comisii comune a ONU și OIAC, care va trebui să spună dacă forțele regimului sirian sunt responsabile de acest bombardament chimic asupra localității Khan Shaykhun din provincia Idlib la 4 aprilie.

Atacul s-a soldat cu 87 de morți, dintre care numeroși copii, și fusese atribuit de Occident regimului lui Bashar al-Assad. Acesta, susținut de aliatul său rus, a dezmințit că ar fi la originea lui.

Potrivit misiunii OIAC, caracteristicile propagării gazului "nu pot corespunde decât utilizării sarinului ca armă chimică".

Ca ripostă la acest atac chimic, președintele Donald Trump a dispus lansarea unui atac cu rachete Tomahawk în noaptea de 6 spre 7 aprilie asupra bazei siriene Shayrat.

Comisia comună a ONU și OIAC conchisese deja că forțele regimului sirian au efectuat atacuri cu clor în 2014 și 2015. Ea estimase de asemenea că gruparea jihadistă Statul Islamic utilizase iperită în 2015.

Donald Trump a avertizat luni regimul președintelui Bashar al-Assad împotriva oricărei noi utilizări de gaze în războiul care afectează țara. Avertismentul a fost "luat în serios", a asigurat joi ministrul apărării american Jim Mattis.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă