16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialEșec major al serviciilor secrete americane în Niger

Eșec major al serviciilor secrete americane în Niger

Pentagonul a declanşat o anchetă asupra ambuscadei din Niger în care au fost ucişi patru militari americani, existând acuzaţii de ”eşec masiv al serviciilor de informaţii”.

Contingentul desfăşurat de SUA pentru antrenarea şi asistarea armatelor africane în lupta contra grupărilor teroriste s-a triplat în cinci ani. Recenta ambuscadă din Niger, care a costat viaţa a patru soldaţi ai forţelor speciale americane, a evi­denţiat discreta, dar evidenta creştere în putere a acestor unităţi de elită în Africa, devenită a doua zonă de intervenţie a lor în lume, după Orientul Mijlociu.

Oficial, nu este vorba de o misiune de luptă, ci de „antrenare, consiliere, asistenţă”. Misiunea lor este contracararea mişcărilor jihadiste, neutralizarea grupului Shabab din Somalia, slăbirea grupului ISIS în Sahel, în Libia şi în Etiopia, a Al-Qaeda, în Mali, şi a Boko Haram, în Nigeria. 

Din cei 8.000 de agenți ai forţelor speciale americane, desfăşuraţi zilnic în lume în 2017, peste 1.300 se află în Africa şi aproape 5.000 în Orientul Mijlociu, au precizat reponsabili ai forţelor speciale, al căror comandament, Socom, se află la Tampa în Florida. În cinci ani, numărul lor pe continentul african s-a triplat.

Concret, grupuri de 12 soldaţi de elită, supra-antrenaţi şi super-echipaţi, servesc zilnic drept instructori pentru soldaţii din circa 20 de state africane.
Potrivit unui raport prezentat în Congres de comandantul forţelor speciale americane în Africa, generalul Thomas Waldhauser, militarii americani sunt în special prezenţi în Ciad, Republica Democratică Congo, Etiopia, Somalia, Uganda, Sudan, Rwanda şi Kenya. 

Oficial, SUA nu au altă bază pe continent în afara celei din Djibouti, Lemonnier. Dar forţele speciale, care regrupează unităţi de elită ale armatei terestre (Beretele Verzi), ale Navy (Navy Seals), ale Marines şi US Air Force, folosesc pentru operaţiunile lor în Africa şi baza aeriană Moron, din sudul Spaniei. Ele au şi „instalaţii durabile” în ţări amice, la cererea ţării-gazdă.

Defecțiuni

La începutul lunii mai, un soldat american, care ofi­cial asigura o misiune de consiliere şi asistenţă pentru armata Somaliei, a fost ucis într-un raid contra islamiştilor somalezi. Operaţiunea derulată, în 4 octombrie, cu soldaţii nigerieni în vestul Nigerului, la frontiera cu Mali, rămâne încă misterioasă.

Oficial, patrula americano-nigeriană urma să viziteze şefi tribali, dar a căzut într-o violentă ambuscadă soldată cu opt morţi (patru americani şi patru nigerieni). În SUA, incidentul din Africa a provocat tensiuni. Casa Albă cere clarificări, iar Congresul solicită răspunsuri asupra a ceea ce s-a petrecut. Potrivit unor informaţii, ambuscada din Niger a fost, în parte, rezultatul unui „eşec masiv al serviciilor secrete”. 

La 4 octombrie, 40-50 de terorişti au organizat o ambuscadă contra unei forţe americane de 12 oameni şi Congresul are întrebări privind misiunea americană în această ţară africană şi asupra motivelor pentru care echipa condusă de „Beretele Verzi” nu avea suficientă susținere pentru contracararea atacului comis de un grup terorist local, care revendică legături cu ISIS. 

Nu a existat supraveghere aeriană americană a misiunii şi nici o forţă de reacţie rapidă americană nu era disponibilă pentru susţinerea trupelor, astfel că lucrurile au luat o întorsătură proastă. Dacă nu ar fi intervenit forţe franceze, situţia ar fi putut fi mai gravă pentru americani. 

Senatorul John McCain şi-a exprimat nemulţumirea faţă de lipsa de detalii din partea Pentagonului pri­vind incidentul din Niger. Secretarul Apărării, James Mattis, a declarat că Pentagonul „nu dispune încă de toate informaţiile pre­cise”. Ministerul Apărării a declan­şat o anchetă, aşa cum se procedează de fiecare dată când un american este ucis în luptă, incidentul fiind anchetat şi de FBI.  

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă