9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialErdogan către italieni: Lăsaţi-mi fiul în pace!

Erdogan către italieni: Lăsaţi-mi fiul în pace!

Secretarul general al Consiliului Europei se află în vizită la Ankara, pe fondul declaraţiilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan la adresa statelor occidentale.

Simplu şi brutal, preşedintele turc ameninţă europenii cu ruperea acordului asupra refugiaţilor. Faceţi ce vrem noi, altfel veţi fi invadaţi de refugiaţi sirieni, acesta este mesajul lui Erdogan. „Dacă nu se concretizează liberalizarea vizelor (pentru cetăţenii turci – n.r.), vom fi forţaţi să facem un pas înapoi în ce priveşte acordul asupra refugiaţilor”, a avertizat şi guvernul de la Ankara. Cu alte cuvinte, lăsaţi turcii să călătorească în Europa, faceţi ce vă cerem sau veţi fi invadaţi de refugiaţi sirieni şi afgani.

Un şantaj perfect exercitat de Erdogan, mai puternic  pe poziţii după eşecul puciului din 15 iulie. Inaccep-tabil, răspunde pentru moment UE, care credea că a găsit cu ajutorul Turciei soluţia-miracol la principala sa problemă – criza refugiaţilor. După patru luni şi un puci ratat, edificiul ameninţă să se prăbuşească şi Europa este dezarmată în faţa noilor exigenţe ale Ankarei.

Criticat de europeni pentru brutala represiune lansată în Turcia după dejucarea loviturii de stat, Erdogan nu pare decis să dea înapoi. A criticat Germania şi s-a legat de SUA, cerând extrădarea imamului Fethullah Gülen. Un joc în forţă, având în spate susţinerea lui Vladimir Putin, cei doi având programată o întâlnire la Sankt Petersburg pentru 9 august.

Liderul turc a suscitat şi iritarea premierului Matteo Renzi după ce i-a somat pe judecătorii italieni să se ocupe de mafie şi să-i lase în pace fiul, Bilal Erdogan, care face obiectul unei anchete judiciare în Italia. Renzi a replicat că „în această ţară, judecătorii urmează legea şi Constituţia”. Ancheta a fost deschisă la Bologna, ca urmare a plângerii unui antreprenor turc, opozant în exil, care a susţinut că Bilal a fugit în Italia „cu o mare sumă de bani” şi o echipă de bodyguarzi înarmaţi care au folosit paşapoarte diplomatice.

Cele mai citite

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...
Ultima oră
Pe aceeași temă