15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialEcouri ale atacului de la Charlie Hebdo în Islanda. Ce modificare a...

Ecouri ale atacului de la Charlie Hebdo în Islanda. Ce modificare a suferit legislația

Parlamentul Islandei a aprobat vineri cu o largă majoritate depenalizarea blasfemiei, măsură destinată promovării libertății de expresie, după atentatul comis în ianuarie la Paris contra săptămânalului satiric Charlie Hebdo, informează Agerpres.

Articolul abrogat din Codul Penal prevedea o amendă sau până la trei luni de închisoare pentru orice persoană “care își bate joc în public sau dezonorează doctrina sau cultul” unui grup religios recunoscut.

Inițiativa legislativă a fost prezentată în februarie de Partidul Piraților, în urma atentatului comis de doi jihadiști la Paris contra publicației Charlie Hebdo și soldat cu moartea a 12 persoane.

“Libertatea de expresie este una din pietrele de temelie ale democrației. Este un punct fundamental într-o societate liberă ca oamenii să se poată exprima fără să se teamă de vreo pedeapsă, din partea autorităților sau a altora”, a declarat în cursul prezentării textului Partidul Piraților, care dispune de trei locuri în parlamentul de la Reykjavik și care se bucură de un trend ascendent în sondajele de opinie.

“Parlamentul islandez a făcut clar faptul că libertatea nu se cedează în fața atacurilor sângeroase”, și-a exprimat partidul mulțumirea vineri seară într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Biserica luterană din Islanda, căreia îi aparțin aproape 75% din islandezi, a susținut reforma Codului Penal.

Cele mai citite

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă