18 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialEchipamente ilegale în Europa, considerate a fi de tortură, au fost găsite...

Echipamente ilegale în Europa, considerate a fi de tortură, au fost găsite la expoziția internațională Milipol de la Paris

Organizația Amnesty International a descoperit ceea ce ea denumește "echipamente de tortură ilegale" la un salon internațional organizat la Paris, dedicat securității interne a statelor, informează joi AFP citată de Agerpres.

Printre produsele expuse se numărau bastoane cu ținte, scuturi cu șocuri electrice și furci antirevoltă.

'Standul în cauză a fost închis imediat, miercuri noaptea, sub controlul ofițerilor' de poliție, a declarat joi directoarea salonului, Muriel Kafantaris, iar expozantului i s-a interzis să-și mai prezinte echipamentele la salonul Milipol.

'Responsabilul Amnesty International a fost aici marți la deschiderea expoziției. El ne-a spus despre standul în cauză', a adăugat ea.

Potrivit acesteia, singurul obiect pe care l-a menționat la acel moment a fost 'o brățară cu șocuri electrice' prezentă la standul chinez incriminat. 'Nu știu de unde au apărut' celelalte echipamente menționate de ONG, a adăugat Muriel Kafantaris.

'Instrumente de tortură precum bastoanele cu electroșocuri și cătușele grele de fier pentru picioare sunt interzise în UE. Atunci de ce se găseau la vânzare în Paris?', a întrebat Ara Marcen Naval, consilier pentru controlul armelor al Amnesty, într-un comunicat.

'Prin neaplicarea legislației, Franța le permite torționarilor să-și cumpere marfă. Milipol este primul mare test pentru noile reglementări UE privind instrumentele de tortură și este foarte deranjant să constatăm că aceste reguli sunt deja nerespectate, la mai puțin de un an de la intrarea lor în vigoare', a spus organizația neguvernamentală.

Amnesty International a cerut autorităților franceze să investigheze 'urgent' importul acestor obiecte ilegale: 'ele (autoritățile) trebuie să pună în aplicare măsuri care să garanteze aplicarea strictă a legislației UE, astfel încât nicio persoană și nicio țară să nu continue să beneficieze de acest comerț cu instrumente menite să provoace suferințe oamenilor', a mai spus ONG-ul.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...
Ultima oră
Pe aceeași temă