21.7 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialE-mailul privat al lui Hillary Clinton, luat la puricat de FBI

E-mailul privat al lui Hillary Clinton, luat la puricat de FBI

Poliţia federală americană a început să analizeze configuraţia securităţii e-mailului privat al candidatei democrate la președinția SUA, Hillary Clinton, informează Mediafax.

FBI l-a contactat săptămâna trecută şi avocatul lui Clinton David Kendall, căruia i-a adresat întrebări despre securitatea unui dispozitiv de stocare a informaţiei în format electronic aflat în posesia sa, care conţine copii ale e-mailurilor de serviciu pe care candidata democrată le-a trimis în timp ce era secretar de Stat, scria Washington Post (WP) în ediţia de marţi.

Citește și: Hillary Clinton, în centrul unei anchete penale

Faptul că Hillary Clinton şi-a utilizat contul privat de e-mail – conectat la un server din locuinţa sa de la New York – în perioada în care a fost şefa diplomaţiei americane a fost dezvăluit în martie şi i-a adus un val de critici dure din partea oponenţilor politici, în special republicani, care au acuzat-o pe candidata democrată la preşedinţie că a ocolit astfel legislaţia în domeniul transparenţei şi arhivării.

“Guvernul caută să obţină o asigurare cu privire la stocarea acestor materiale. Coooperăm în mod activ”, a declarat Kendall, citat într-un comunicat.

Cel puţin patru e-mailuri din contul folosit de Clinton când era secretar de Stat conţin informaţii clasificate, potrivit unui organism guvernamental de supraveghere. Clinton a declarat că nu a trimis sau primit nicio informaţie secretă în timp ce folosea acest cont.

Citește și: Hillary Clinton neagă că ar fi primit informații clasificate

Un avocat al companiei din Denver – Platte River Networks – a refuzat să comenteze, la fel ca numeroşi oficiali din cadrul Departamentului Justiţiei, potrivit ziarului.

Reuters nu a fost în măsură, imediat, să contacteze vreun reprezentant al firmei.

În această fază, ancheta FBI este preliminară şi se concentrează asupra asigurării unei manipulări adecvate a materialului clasificat, precizează sursa citată.

Un purtător de cuvânt al campaniei lui Clinton, Nick Merrill, a refuzat să comenteze în legătură cu acţiunile FBI.

Serverul instalat în locuinţa lui Clinton din Chappaqua, la New York – în timp ce ea se pregătea să preia funcţia de secretar de Stat – a fost folosit iniţial în prima ei campanie în vederrea alegerilor prezidenţiale, în 2008, dezvăluie Washington Post, citând două persoane la curent cu instalarea dispozitivului. Un membru al personalului ei de campanie, al cărui nume apare pe ştatul de plată al comitetului ei de acţiune politică (PAC) i-a instalat serverul acasă.

Responsabilitatea instalării şi mentenanţei serverului, pe care au fost stocate e-mailuri personale, a trecut printr-un număr de mâini, de la membri ai staffului lui Clinton – cu o formare limitată în domeniul securităţii IT – şi până la firma Platte River, potrivit ziarului.

Cele mai citite

Rapid, înfrângeri pe linie în play-off! Sepsi OSK dă lovitura în Giulești la ultima fază

Rapid a contorizat al patrulea eșec consecutiv din play-off, după ce a fost învinsă cu 1-0 de Sepsi OSK, pe Stadionul Giulești, cu un...

Congresul Mondial al Ucrainenilor s-a desfășurat la București. Ucraina cere să fie invitată în NATO chiar în anul 2024

Congresul Mondial al Ucrainenilor (UWC), organizație care îi reprezintă pe ucrainenii din întreaga lume, și-a desfășurat lucrările la București, iar președintele UWC, Paul Grod,...

“Experimentul Cârstoiu va lua sfârșit brusc”, estimează Ludovic Orban

"Experimentul Cârstoiu va lua sfârșit brusc", estimează Ludovic Orban, liderul partidului Forța Dreptei, referindu-se la candidatul PSD - PNL la funcția de primar general...
Ultima oră
Pe aceeași temă