Două persoane au fost arestate, în ancheta privind ouăle contaminate cu insecticid

de Roxana Petre , 10 august 2017 - stire actualizata la ora 20:22, 10 august 2017
Două persoane au fost arestate, în ancheta privind ouăle contaminate cu insecticid

Șefii unei companii au fost arestați, în ancheta privind contaminarea a milioane de ouă cu insecticidul fipronil, în mai multe țări din Europa, informează AFP, potrivit Agerpres.

În Olanda, doi șefi ai „întreprinderii care a utilizat probabil produsul în fermele avicole'' au fost arestați, potrivit Parchetului, care nu dezvăluie numele persoanelor reținute. Conform presei olandeze, ar fi vorba despre compania ChickFriend, acuzată și de fermierii afectați.

În Belgia au avut loc 11 percheziții, „n toată țara'', în cadrul anchetei care vizează 26 de persoane și companii suspectate, a precizat Parchetul din Anvers (nord). Potrivit instituției, „aproape 6.000 de litri de produse interzise'' — de fipronil ar fi fost confiscate în iulie de la o societate belgiană. Justiția nu a precizat numele firmei dar ea este identificată ca distribuitor de produse sanitare pentru ferma Poultry-Vision, la originea scandalului cu ChickFriend, potrivit mass-media.

„Parchetul ține să sublinieze că ia faptele foarte în serios, având în vedere gravitatea, amploarea, caracterul organizat și contextul lor internațional'', a indicat Parchetul din Anvers într-un comunicat. „Adăugarea de produse interzise la produse utilizate în industria alimentară din lăcomie pune în pericol securitatea alimentară și scade încrederea consumatorului'', a insistat Parchetul.Aceste operațiuni intervin în timp ce criza privind ouăle contaminate continuă să preocupe autoritățile sanitare din Europa, chiar dacă riscurile pentru sănătatea consumatorului sunt apriori limitate. În cauză este utilizarea fipronilului — o substanță antiparazitară strict interzisă în crescătoriile de păsări — de către societăți de dezinfecție care intervin în exploatațiile agricole din Olanda, Belgia și Germania.

De când Belgia i-a alertat pe partenerii săi europeni, pe 20 iulie, zeci de crescătorii de păsări au fost blocate și milioane de ouă au fost retrase din supermarketuri din opt țări europene cu titlu preventiv sau pentru că nivelurile lor de contaminare depășeau pragurile stabilite prin reglementări.

Joi, circa 160 de crescătorii erau încă blocate în Olanda și 50 în Belgia.În afară de țările de origine, cinci țări au anunțat că le-au fost livrate ouă contaminate. Marea Britanie, care până acum afirma că a fost afectată doar marginal, a anunțat joi că 700.000 de ouă contaminate au fost importate pentru a fi folosite în fabricarea de produse alimentare.  În Luxemburg, distribuitorul Aldi a trebuit să retragă ceea ce rămăsese din două loturi de ouă — din care unul prezenta un conținut de fipronil ce le făcea improprii consumului de către copiii de vârste mici—, în timp ce rețeaua de distribuție Cactus a descoperit, la o analiză de rutină, ouă contaminate în oferta sa. Ca și în Franța, sunt de asemenea afectate întreprinderi de prelucrare din Luxemburg.


Loading...

Comentarii

  • Ewq

    11 august 2017 8:58

    Ne-am saturat de oua,gata nici nu mai mancam,nu ne mai vaccinam nu ne mai trebuie nimic.O sa cumparam de la tarani tot si gata.De cand cu UE numai rele peste tot se intampla.

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design