12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDouă persoane au fost arestate, în ancheta privind ouăle contaminate cu insecticid

Două persoane au fost arestate, în ancheta privind ouăle contaminate cu insecticid

Șefii unei companii au fost arestați, în ancheta privind contaminarea a milioane de ouă cu insecticidul fipronil, în mai multe țări din Europa, informează AFP, potrivit Agerpres.

În Olanda, doi șefi ai „întreprinderii care a utilizat probabil produsul în fermele avicole'' au fost arestați, potrivit Parchetului, care nu dezvăluie numele persoanelor reținute. Conform presei olandeze, ar fi vorba despre compania ChickFriend, acuzată și de fermierii afectați.

În Belgia au avut loc 11 percheziții, „n toată țara'', în cadrul anchetei care vizează 26 de persoane și companii suspectate, a precizat Parchetul din Anvers (nord). Potrivit instituției, „aproape 6.000 de litri de produse interzise'' — de fipronil ar fi fost confiscate în iulie de la o societate belgiană. Justiția nu a precizat numele firmei dar ea este identificată ca distribuitor de produse sanitare pentru ferma Poultry-Vision, la originea scandalului cu ChickFriend, potrivit mass-media.

„Parchetul ține să sublinieze că ia faptele foarte în serios, având în vedere gravitatea, amploarea, caracterul organizat și contextul lor internațional'', a indicat Parchetul din Anvers într-un comunicat. „Adăugarea de produse interzise la produse utilizate în industria alimentară din lăcomie pune în pericol securitatea alimentară și scade încrederea consumatorului'', a insistat Parchetul.



Aceste operațiuni intervin în timp ce criza privind ouăle contaminate continuă să preocupe autoritățile sanitare din Europa, chiar dacă riscurile pentru sănătatea consumatorului sunt apriori limitate. În cauză este utilizarea fipronilului — o substanță antiparazitară strict interzisă în crescătoriile de păsări — de către societăți de dezinfecție care intervin în exploatațiile agricole din Olanda, Belgia și Germania.

De când Belgia i-a alertat pe partenerii săi europeni, pe 20 iulie, zeci de crescătorii de păsări au fost blocate și milioane de ouă au fost retrase din supermarketuri din opt țări europene cu titlu preventiv sau pentru că nivelurile lor de contaminare depășeau pragurile stabilite prin reglementări.

Joi, circa 160 de crescătorii erau încă blocate în Olanda și 50 în Belgia.



În afară de țările de origine, cinci țări au anunțat că le-au fost livrate ouă contaminate. Marea Britanie, care până acum afirma că a fost afectată doar marginal, a anunțat joi că 700.000 de ouă contaminate au fost importate pentru a fi folosite în fabricarea de produse alimentare.  În Luxemburg, distribuitorul Aldi a trebuit să retragă ceea ce rămăsese din două loturi de ouă — din care unul prezenta un conținut de fipronil ce le făcea improprii consumului de către copiii de vârste mici—, în timp ce rețeaua de distribuție Cactus a descoperit, la o analiză de rutină, ouă contaminate în oferta sa. Ca și în Franța, sunt de asemenea afectate întreprinderi de prelucrare din Luxemburg.


Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă