Donald Tusk admite soluţia gardurilor la frontierele externe ale spaţiului Schengen pentru limitarea afluxului de refugiaţi

de Carla Popa , 02 martie 2016 - stire actualizata la ora 18:16, 02 martie 2016
Donald Tusk admite soluţia gardurilor la frontierele externe ale spaţiului Schengen pentru limitarea afluxului de refugiaţi

Revenirea la aplicarea dispoziţiilor spaţiului Schengen, inclusiv controlul riguros la frontierele externe ale acestui spaţiu de liberă circulaţie, constituie o dispoziţie prealabilă soluţionării crizei migraţiei, a declarat miercuri preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, el admiţând însă că măsuri consolidate la graniţe nu pot fi excluse dacă se doreşte menţinerea Schengen. 

'Sunt convins (...) că o restabilire a (spaţiului) Schengen este o condiţie prealabilă unei soluţii europene în criza migranţilor', a declarat Tusk în timpul vizitării taberei de refugiaţi Dobova, în Slovenia, aproape de graniţa cu Croaţia, relatează AFP, citată de Agerpres

Întrebat despre ridicarea de garduri cu sârmă ghimpată la frontierele externe ale spaţiului Schengen, preşedintele Consiliului European a răspuns: 'Mă tem că uneori este nevoie de măsuri consolidate dacă într-adevăr doriţi să menţineţi Schengen. Îmi pare rău, dar aceasta este realitatea'. 

Slovenia, ţară care a ridicat astfel de garduri la frontiera cu Croaţia şi a limitat la 580 pe zi numărul migranţilor cărora le permite să-i traverseze teritoriul în drumul lor către vestul Europei, 'este cel mai bun exemplu ce arată că un plan european de ansamblu poate funcţiona', a apreciat Donald Tusk. 

Vizita sa în Slovenia face parte dintr-un turneu pe care-l efectuează în Balcani, el urmând să ajungă joi în Turcia pentru a pregăti summitul UE-Turcia, dedicat crizei migraţiei şi care se va desfăşura pe 7 martie. 

Conform unui plan de acţiune încheiat cu UE la sfârşitul anului trecut, guvernul turc s-a angajat să stăvilească valul de migranţi în schimbul unui ajutor financiar cu o valoare iniţială de trei miliarde de euro - destinat refugiaţilor sirieni de pe teritoriul turc - şi a reluării procesului de aderare a Turciei la UE, precum şi a celui de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii turci. 

UE a trimis deja Turciei circa 400 de milioane de euro. Totuşi, numărul migranţilor care debarcă în insulele greceşti venind dinspre Turcia este în continuare foarte ridicat, de circa 2.000 pe zi. În plus, limitarea primirii acestor migranţi de către unele state vest-europene a obligat ţările de pe ruta balcanică să le restricţionarea trecerea graniţelor, de unde a rezultat blocarea a zeci de mii de migranţi în Grecia. 

Conform unor surse europene citate de Reuters, UE ar fi dispusă să preia migranţi sirieni direct din Turcia, dacă în schimb autorităţile de la Ankara vor lua măsuri astfel încât în insulele greceşti să nu ajungă mai mult de 1.000 de migranţi în fiecare zi. 

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design