18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialDonald Trump nu mai vrea să tortureze teroriștii. De ce s-a răzgândit

Donald Trump nu mai vrea să tortureze teroriștii. De ce s-a răzgândit

Candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, a revenit vineri, într-o declaraţie acordată cotidianului Wall Street Journal, asupra promisiunii făcute de a-i tortura pe terorişti şi a le ucide familiile, informează AFP citată de Agerpres.

Trump a subliniat că e dator să respecte legile SUA. Donald Trump este deja criticat, inclusiv în propria tabără, pentru că a propus să se meargă mai departe de tortura prin simularea înecului şi a promis să îi ucidă nu doar pe terorişti, dar şi familiile acestora. 

“Îmi voi utiliza toate puterea legală pentru a-i opri pe aceşti inamici terorişti. Înţeleg, în acelaşi timp, că Statele Unite sunt legate prin legi şi tratate şi nu voi cere armatei sau altor responsabili să încalce legea”, a scris candidatul republican pentru cotidianul amintit. 

“Este clar că, în calitate de preşedinte, sunt legat de legi ca toţi americanii şi îmi voi asuma aceste responsabilităţi”, a adăugat el. 

Peste 70 de experţi republicani în domeniul politicii externe şi securităţii naţionale au publicat joi o scrisoare deschisă denunţând incoerenţa candidatului şi, în special, declaraţiile sale ambigue privind tortura. Un general în retragere, Michael Hayden, fost director al CIA, a afirmat la rândul său că niciodată armata nu va executa ordine ilegale. 

Pentru a justifica schimbările de poziţie asupra a numeroase subiecte, Donald Trump a lăudat joi, în cursul unei dezbateri cu adversarii săi la învestitura republicană, necesitatea pentru un lider de a fi “flexibil”. “Am un nucleu foarte solid”, a dat el asigurări, “dar nu am văzut pe nimeni să reuşească fără un anumit grad de flexibilitate”. 

Donald Trump, ale cărui luări de poziţii incomodează o bună parte a establishmentului republican, chiar dacă alegătorii par să îl sprijine, a fost joi ţinta unor atacuri repetate din partea adversarilor săi, dar şi a personalităţilor partidului, în război deschis cu favoritul la învestitură.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă