27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialDonald Trump, în Israel, califică Holocaustul drept "cea mai neagră oră din...

Donald Trump, în Israel, califică Holocaustul drept “cea mai neagră oră din istorie”

Președintele american Donald Trump a vizitat marți memorialul Yad Vashem de la Ierusalim, unde le-a adus un omagiu celor șase milioane de evrei morți în Holocaustul nazist, pe care l-a calificat drept o faptă de o 'răutate indescriptibilă', transmite Reuters citată de Agerpres.

Liderul de la Casa Albă și Prima Doamnă, Melania Trump, au mers de mână pentru a depune o jerbă în Sala amintirii din cadrul complexului memorial.

"Cuvintele nu sunt suficiente pentru a descrie profunzimea abisală a răului sau amploarea suferinței și a distrugerii. A fost ora cea mai neagră a istoriei. A fost cea mai atroce crimă împotriva lui Dumnezeu și a copiilor Lui", a spus Donald Trump într-un scurt discurs rostit după ceremonia depunerii de flori.

Administrația Trump a fost criticată, după învestirea președintelui, din cauza unor omisiuni sau formulări inadecvate legate de Holocaust. Chiar de Ziua internațională de comemorare a Holocaustului, în ianuarie, o declarație a administrației pentru a marca această zi a omis să-i menționeze pe evrei, care reprezintă majoritatea celor uciși în Holocaust. În aprilie, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a stârnit indignare afirmând că Hitler nu s-a coborât la nivelul președintelui sirian Bashar Al-Assad pentru a folosi arme chimice asupra propriului popor. Mai mult, Spicer a folosit și termenul "centre ale Holocaustului", referindu-se cel mai probabil la lagărele de exterminare naziste.

Organizația Internațională Liga Antidefăimare a avertizat, luna trecută, că incidentele antisemite, de la amenințări cu bombe și vandalizări de cimitire până la atacuri și hărțuiri, sunt în creștere în SUA de la alegerea lui Donald Trump și că în această evoluție a jucat un rol și "atmosfera politică tensionată".

Președintele a fost criticat și pentru că a așteptat până la sfârșitul lui februarie pentru a rosti prima condamnare publică a incidentelor antisemite. Ulterior, el a subliniat că astfel de incidente sunt "înfiorătoare" și transmit mesajul că mai sunt multe de făcut pentru a elimina din rădăcini ura, prejudecățile și răutatea.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...

Alin Burcea (ANAT): Ne vom zbate pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, în subordinea premierului

Alin Burcea a spus că va solicita înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, organism care să se afle direct în subordinea premierului. "Ceea ce ne propunem...

Ministrul Burduja propune un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, dorește să se înființeze, în România, un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei. Ministrul Burduja a lansat această propunere...
Ultima oră
Pe aceeași temă