13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDonald Rumsfeld, chemat în Justiţie de un bărbat care ar fi fost...

Donald Rumsfeld, chemat în Justiţie de un bărbat care ar fi fost torturat în Irak

Un judecător american a decis că un fost contractant al armatei Statelor Unite, care susţine că a fost torturat în Irak, îl poate da în judecată pe fostul secretar al Apărării Donald Rumsfeld, relatează BBC, citat de Mediafax.

Avocaţii bărbatului afirmă că acesta a fost răpit de armata americană şi supus abuzurilor la un centru de detenţie al armatei SUA din apropiere de Bagdad. Administraţia susţine că acesta ajuta la transmiterea informaţiilor către inamic, deşi el nu a fost pus niciodată sub acuzare.

Bărbatul care a iniţiat procedurile împotriva lui Rumsfeld aprobate de judecătorul James Gwin este un veteran al armatei, în vârstă de aproximativ 50 de ani. El a fost eliberat din centrul de detenţie Camp Cropper, din Irak, în 2006.

Fostul secretar al Apărării a fost reprezentat în instanţă de administraţia Barack Obama, prin Departamentul de Justiţie. Autorităţile susţin că Rumsfeld nu poate fi dat în judecată personal pentru acte oficiale, că deciziile pe timp de război sunt luate de Congres şi preşedinte şi nu pot fi revizuite de un judecător şi că acest caz poate crea un precedent ce ar afecta decizii militare viitoare.

Aceasta este a doua oară când un judecător federal a permis unui cetăţean american să îl dea în judecată pe Rumsfeld pentru acuzaţii de tortură.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă