15.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialDoi psihologi, judecați pentru implicarea în programul de tortură al CIA. Pentru...

Doi psihologi, judecați pentru implicarea în programul de tortură al CIA. Pentru ideile lor, au primit 80 de milioane de dolari

Doi psihologi care au ajutat la conceperea programului de interogatorii al Agenției Centrale de Informații (CIA), după 11 septembrie 2001, vor fi judecați în septembrie. Ei sunt acuzați că ar fi încurajat utilizarea unor metode de tortură precum simularea înecului, înfometarea sau agățarea deținuților în poziții dureroase, informează AFP, potrivit Agerpres.

Un tribunal federal din statul american Washington a autorizat, luni, desfășurarea unui proces în numele a foști trei prizonieri, dintre care unul a decedat într-o închisoare a CIA în urma interogatoriilor deosebit de dure. Instanța a respins tentativele guvernului american de a obține o înțelegere negociată care să evite un proces public. Guvernul invoca necesitatea protejării unor informații clasificate.

Procesul, care va fi purtat în numele celor trei victime de ACLU, cea mai mare organizație americană de apărarea a libertăților cetățenești, va fi primul cu privire la metodele de tortură utilizate de autoritățile americane în „războiul împotriva terorismului''.

Cei doi psihologi vizați sunt James Mitchell și Bruce Jessen, recrutați de CIA în 2002 pentru a concepe metode de tortură și a ajuta la interogarea unor suspecți capturați în Afganistan sau în alte locuri. Ei au primit 80 de milioane de dolari pentru activitatea depusă, care a implicat inclusiv interogatoriile la care au fost supuși Khalid Sheikh Mohammed, creierul atentatelor de la 11 septembrie 2001, și Abu Zubaydah, și el cu rang înalt în rețeaua Al-Qaida.

ACLU afirmă că Jessen și Mitchell sunt responsabili și au profitat financiar de pe urma torturilor la care au fost supuși tanzanianul Suaniman Abdullah Salim, libianul Mohamed Ahmed Ben Soud și afganul Gul Rahman. Primii doi au fost puși în libertate după mai mulți ani de detenție, în timp ce Gul Rahman a murit de hipotermie într-o celulă a CIA în noiembrie 2002, după două săptămâni de ceea ce ACLU a numit „tortură brutală''.

„Este o zi istorică pentru clienții noștri și pentru toți cei care cer ca responsabilii pentru tortură să răspundă pentru faptele lor. Decizia tribunalului înseamnă că, pentru prima oară, persoanele responsabile pentru programul brutal și ilegal de tortură al CIA vor fi confruntate cu consecințele judiciare ale faptelor lor'', a declarat avocatul ACLU, Dror Ladin, într-un comunicat.

Tribunalul a respins argumentele celor doi psihologi potrivit cărora nu erau responsabili de toate interogatoriile CIA și nu au avut nimic de-a face cu interogatoriile reclamanților. Psihologii au invocat, între altele, faptul că doar au furnizat Agenției o listă de metode de tortură și că alegerea acestora și decizia de recurgere la ele a fost luată de CIA și aprobată de Ministerul Justiției, ei neputând fi, așadar, considerați responsabili.

Cele mai citite

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare

România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia,...
Ultima oră
Pe aceeași temă