11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDodon amenință cu represalii, după ce Guvernul moldovean a trimis militari la...

Dodon amenință cu represalii, după ce Guvernul moldovean a trimis militari la un exercițiu NATO

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat că-i va retrograda pe militarii care au  participat la un exercițiu NATO, în ciuda interdicției sale, potrivit Deschide.md.

Președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a dispus joi efectuarea unui control la Batalionul 22 de menținere a păcii și la Brigada 1 "Moldova" pentru a investiga plecarea unui grup de militari din aceste unități la exercițiul militar "Rapid Trident 2017' din Ucraina, la care participă de asemenea militari americani și din alte țări membre ale NATO și din Parteneriatul pentru Pace, relatează portalul Deschide.md.

Igor Dodon i-a amenințat cu retrogradarea pe cei care nu s-au subordonat deciziei sale de "a sta acasă", după cum rezultă dintr-o postare pe Facebook a consilierului său Ion Ceban.

"Noaptea, poate chiar după miezul nopții, au publicat în Monitorul Oficial hotărârea de guvern ilegală cu privire la participarea reprezentanților efectivului armatei naționale la exercițiile militare din Ucraina. (…) Reiterăm, deplasarea militarilor moldoveni în aceste circumstanțe este contrară prevederilor constituționale, dar și a altor legi ale Republicii Moldova. Hotărârea de guvern a fost suspendată prin decret de către președinte imediat după publicare", tot după miezul nopții, afirmă consilierul prezidențial.

Potrivit acestuia, "președintele a dispus prin ordin să fie efectuat un control la unitățile militare pentru a investiga minuțios situația, prezența sau absența militarilor și a lua deciziile ce se impun, în conformitate cu legislația în vigoare, inclusiv retrogradarea celor responsabili" pe scară ierarhică, a scris Ceban.

Guvernul de la Chișinău a aprobat miercuri participarea militarilor moldoveni la aplicațiile "Rapid Trident" din Ucraina, chiar dacă anterior Igor Dodon anunțase că interzice contingentului de militari să participe la aceste manevre. Premierul Pavel Filip a subliniat în acest context că "executivul este obligat prin lege să asigure dezvoltarea capabilităților armatei naționale".

Astfel, un contingent de 57 de militari din cadrul armatei Republicii Moldova participă la exercițiile multinaționale care încep joi în Ucraina, în pofida opoziției președintelui Igor Dodon, relatează Radio Chișinău.

Potrivit comandantului contingentului moldovean, locotenent-colonelul Alexandru Marcuță, scopul aplicațiilor este consolidarea capacităților de apărare ale armatei și instruirea militarilor în vederea participării în cadrul misiunilor de menținere a păcii.

La exercițiul "Rapid Trident 2017' participă aproximativ 2.500 de militari din 14 țări: Bulgaria, Canada, Estonia, Italia, Georgia, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Republica Moldova, România, Turcia, Ucraina și Statele Unite, potrivit aceluiași post de radio.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă