7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialDodon a semnat un ordin prin care interzice militarilor moldoveni participarea la...

Dodon a semnat un ordin prin care interzice militarilor moldoveni participarea la exercițiile NATO

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon,  a semnat un ordin executiv prin care interzice militarilor moldoveni să mai participe la exerciţii în străinătate fără a avea acordul preşedintelui, informează site-ul Unimedia.





Această măsură a fost luată în urma unui conflict între Dodon şi Guvern în privinţa participării unui efectiv al Armatei Naţionale la o serie de exerciţii militare NATO din Ucraina.

Guvernul de la Chişinău a decis anterior să trimită trupe moldovene la exerciţii militare NATO ce vor avea loc în Ucraina, în pofida deciziei preşedintelui de a interzice acest lucru pe motiv că Republica Moldova este un stat neutru şi trebui să îşi păstreze această poziţie. Dodon deţine de asemenea şi funcţia de comandant suprem al forţelor armate.

Preşedintele moldovean a ţinut vineri o şedinţă informativă pentru a anunţa semnarea unui ordin prin care militarii moldoveni vor avea nevoie de aprobarea comandantului suprem al forţelor armate pentru a participa la orice tip de exerciţii, instruiri, studii, misiuni, în străinătate.

Totodată, acesta a solicitat demiterea vice-ministrului Apărării, Gheorghe Galbura.

Anterior, Igor Dodon a interzis participarea trupelor moldovene la exerciţiile militare NATO ce vor avea loc în Ucraina pe motiv că Republica Moldova este un stat neutru şi trebui să îşi păstreze această poziţie.

În pofida decizie preşedintelui, Guvernul a luat totuşi decizia de a trimite militari moldoveni la exerciţiul NATO. Situaţia a generat tensiuni între Guvern şi preşedintele Igor Dodon, care este şi comandant suprem al forţelor armate.

Exerciţiul urmează să se desfăşoare în perioada 8-23 septembrie, având drept scop dezvoltarea nivelului de interoperabilitate, consolidarea capacităţilor de apărare a statelor participante. El va avea loc în regiunea Lvov din Ucraina şi vor participa 14 state membre NATO. 57 de militari moldoveni ar fi trebuit să participe la aceste exerciţii.

Cele mai citite

Alexandru Rafila are încredere în rezultatele anchetei de la Spitalul „ Sf. Pantelimon” din București

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că nu are niciun motiv să considere că rezultatele anchetei interne de la Spitalul "Sf. Pantelimon" nu...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

ANAF a publicat noile reglementări pentru închiriere sau subînchiriere a bunurilor mobile și imobile

ANAF a publicat miercuri Ghidul dedicat persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea de bunuri mobile și imobile. Potrivit sursei citate, contribuabilii care obțin venituri...
Ultima oră
Pe aceeași temă