20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDepartamentul de Stat al SUA cere Ungariei să suspende legea care ar...

Departamentul de Stat al SUA cere Ungariei să suspende legea care ar urma să închidă Universitatea Central-Europeană

Departamentul de Stat al SUA a cerut Ungariei să suspende punerea în aplicare a amendamentelor la Legea învățământului superior, care ar urma să afecteze și Universitatea Central-Europeană (CEU), informează miercuri presa internațională citată de Agerpres.

Administrația de la Washington subliniază că amendamentele votate în Ungaria amenință funcționarea, în continuare, la Budapesta a CEU, care este finanțată de miliardarul american de origine ungară George Soros.

''Cerem guvernului Ungariei să suspende implementarea legii'', a anunțat marți seară Mark C. Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

''Dorim să vedem o revizuire și o discuție pentru a răspunde oricăror preocupări prin dialog cu universitatea însăși și cu alte instituții afectate'', a menționat Toner.

Toner a descris CEU ca pe o ''instituție academică de frunte'' și ''un canal important pentru schimburile intelectuale și culturale între Ungaria și Statele Unite''. ''Și, sincer, (CEU) se află în centrul gândirii libere și cercetării. Legea, credem noi, poate amenința în mod similar activitățile altor universități americane cu programe în Ungaria, așa încât problema merge dincolo de Universitatea Central-Europeană'', a mai arătat purtătorul de cuvânt.

Președintele ungar Janos Ader a promulgat luni, în pofida protestelor de stradă și a condamnărilor pe plan internațional, legea care stabilește noi cerințe pentru universitățile străine și care ar putea duce la închiderea CEU.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă