15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDepartamentul de Stat al SUA a actualizat alerta globală împotriva terorismului

Departamentul de Stat al SUA a actualizat alerta globală împotriva terorismului

Departamentul de Stat al SUA a actualizat, joi, alerta globală împotriva terorismului. Astfel, oficialii americani au atras atenția cetățenilor că, în ultimele zile, în Europa au fost dejucate 75 de tentative teroriste, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Ultimul document a fost publicat în 29 iulie 2015. Cu toate acestea,în 23 noiembrie, diplomaţia de la Washington a emiso notă excepţională cu privire la ameninţările cu care se confruntau turiştii americani, din cauza înmulţirii la acea dată a atentatelor jihadiste, cum au fost cele comise în 13 noiembrie la Paris şi Saint Denis. 

„Informaţii actuale lasă să se creadă că SI, Al Qaida, Boko Haram, (miliţiile) shebab şi alte grupuri teroriste continuă să pregătească atentate teroriste în multiple regiuni”, a scris Departamentul de Stat. 

Citește și: Atentat terorist cu arme biologice, dejucat în Maroc

În aceste condiții, ministerul îi îndeamnă pe cetăţenii americani să dea dovadă de „cea mai mare vigilenţă”, în special în faţa „riscurilor de răpire şi luare de ostatici”, precum şi de „crime”. Mai mult, diplomaţia americană a subliniat că în cursul ultimelor luni au avut loc “atacuri majore ale extremiştilor” în Tunisia, Franţa, Nigeria, Belgia, Turcia, Egipt şi în Mali.

Nota ministerului detaliază ameninţările regiune cu regiune, din Europa până în Asia-Pacific, cu un accent deosebit pe spațiul european unde  există “informaţii credibile” cum că organizațiile teroriste pregătesc noi atacuri în viitorul apropiat. Mai mult, documentul arată că „toate ţările europene rămân vulnerabile în faţa atacurilor organizaţiilor teroriste internaţionale”.

Citește și: Atentatele din Paris: Polția antiteroristă din Belgia ar fi fost avertizată, în 2014, că frații Abdeslam plănuiau să comită un atentat

Cel mai ridicat risc este reprezentat de gruparea teroristă Stat Islamic, care a atins „un nivel de teroare fără precedent pentru a pregăti atacuri împotriva Statelor Unite şi aliaţilor acestora”.

Potrivit preşedintelui Comisiei pentru securitate internă din Camera Reprezentanţilor, Michael McCaul, în ultimele zile au fost dejucate „75 de comploturi contra ţărilor occidentale”, iar „Statele Unite sunt de departe principala ţintă a acestei grupări”. 

Michael McCaul şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu celulele şi „lupii singuratici” din Statele Unite, „inspirate” de „jihadul” propovăduit de SI şi care trec la acţiune, cum s-a întâmplat pe 2 decembrie la San Bernardino (California).

Washingtonul conduce din 2014 o coaliţie militară internaţională pentru a eradica gruparea din Siria şi Irak. 

Cele mai citite

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Doliu în baschetul românesc. S-a stins din viață fostul mare jucător și antrenor Horațiu Giurgiu

În această dimineață, cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 86 de ani, s-a stins din viață una dintre legendele baschetului românesc,...
Ultima oră
Pe aceeași temă