De ce refuză UE să intervină în criza catalană | ANALIZĂ ROMÂNIA LIBERĂ

de Gabriela Anghel , 09 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 12:22, 09 octombrie 2017
De ce refuză UE să intervină în criza catalană | ANALIZĂ ROMÂNIA LIBERĂ

Dacă în culise liderii europeni reacţionează în legătură cu problema catalană, Bruxelles-ul nu vrea nici să deschidă cutia Pandorei a revendicărilor regionale, nici să afecteze suveranitatea Spaniei. UE se menţine pe poziţiile sale. 

Nici vorbă să intervină sau să propună o mediere în conflictul dintre Madrid şi secesioniştii catalani. Vineri, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene (CE)a repetat că „este vorba de o afacere internă a Spaniei”. 

De ce o astfel de rigiditate, în timp ce CE se amestecă în afacerile interne ale altor state ale Uniunii? Liderii europeni sunt conştienţi de gravitatea crizei catalane şi de riscurile de destabilizare pentru Spania, una din principalele state ale UE. 

Ei se mobilizează în culise, arată comentatorul cotidianului „Le Monde”, dar nu pentru a-şi asuma public un rol de intermediar. În primul rând, ar trebui ca Madridul să ceară o astfel de mediere şi nu este cazul, arată diplomaţi la Bruxelles.



Cutia Pandorei

Instituţiile europene, fondate pe statele-naţiuni ieşite din Cel de al Doilea Război Mondial, nu vor să fragilizeze un stat membru suveran. Potrivit unui  diplomat la Bruxelles, „nu văd motivul justificării unei ingerinţe în afacerile spaniole. Statul de drept nu a fost violat, nu există discriminare juridică de exemplu”. 

La Bruxelles, Paris sau Berlin, în pofida profunzimii crizei şi a rigidităţii Madridului nu se pune problema legitimizări unei veleităţi de independenţă, de teama deschiderii unui curent al revendicărilor regionale. Pariul liderilor europeni este că forţat să primească mesaje care îl asigură de izolarea sa, Puigdemont va renunţa la declararea unilaterală a independenţei.



Revoluţia bogaţilor

Alex Ramos, preşedintele Societat Civil Catalana (SCC), principalul reprezentant al sentimentului anti-independenţă, a declarat că „naţionalismul aici este etnic, ni civic. Nu este ca la revoluţia franceză, cerând egalitate şi libertate pentru toţi. Aceşti naţionalişti consideră că sunt diferiţi de ceilalţi, mai buni ca ei.

„Este revoluţia celor puternici, a claselor cele mai bogate din Catalonia, nu a orpimaţilor. Este o revoluţie egoistă. Se mobilizează, povestesc lumii despre dificultăţi apoi resping pe oricine este în dezacord şi îi cataloghează drept fascişti”. Mulţi se plâng de atmosfera de intoleranţă şi intimidare care i-au făcut pe cei care se opun independenţi să tacă.



Comentarii

 • linaura catalina buzea zarnescu

  11 octombrie 2017 22:20

  bineinteles ca UE A INTERVENIT DAR NU CA UN COCOS INFUMURAT CE CUCURICESTE PE GARDUL VECINILOR CI INTR O DISCRETIE ABSOLUTA SUSTINE SPANIA ''''''CU TOT CE TREBUIE''''' si in termeni pacifisti si mai este o problema UE are mai multe zone CU ACELEASI TENDINTE SI NU SE DORESTE CONTAGIUNEA UNOR CONFLLICTE CARE SA DUCA LA O STARE DE BELIGERANTA. DEJA LA NOI UNGURII IAU SPATIU IN BELGIA ESTE SI ACOLO ZONA IN FRANTA DE ASEMENI... si asa mai departe... UE EUROPEANA A CREAT O SITUATIE CE PUTEA DE ANI DE ZILE SA DUCA LA RAZBOI DAR TOT UE A TINUT BINE IN MINA SITUATIA SI NU A DEVIAT CU O IOTA CUVINTELE CE IN ACEST CAZ AL REGIONALIZARII DEVIN LEGE... REGIONALIZAREA nu este SEPARATISM CI PUR SI SIMPLU O ALTA FORMA DE ORGANIZARE STATALA... problema este ca unii vor sa profite de actul de reorganizare ca sa RUPA STATELE SI REPUBLICILE ... iar aceste idei care pot fi continuate de acte sunt DE O EXTREMA PERICULOZITATE... EUROPA NU ARE INTERES SA EXPLODEZE CI SA DEVINA MAI PERFORMANTA PENTRU POPOARELE EI ECONOMIC SOCIAL SI ALTELE... iar dv dragi romani cred ca este necesar sa STRINGEM RINDURILE SI SA NE GINDIM DE DOUA ORI CE APARAM SI IN CE SCOP... caci poporul roman nu se aude in schimb vorbesc toti strainii in locul sau si de fapt IGNORINDU L COMPLET... cind decizii la nivel inalt se iau fara ca sa se ceara parerea poporului este semnificativ ca pporul nu este luat in seama si nu este considerat... CONSTITUTIONAL ACESTE DECIZII SUNT ILEGALE... anticonstitutionale...

  raspunde comentariului
 • UE, curva lumii ultimelor decenii.

  09 octombrie 2017 19:33

  Condusa de curvele birocratice nealese.

  raspunde comentariului
 • Brexit

  09 octombrie 2017 14:02

  Constituția UE primeaza in fata Constituției Spaniei..

  raspunde comentariului
 • adrian

  09 octombrie 2017 13:49

  articol tendentios facut parca la comanda Antena 3. Ca exemplu De ce o astfel de rigiditate, în timp ce CE se amestecă în afacerile interne ale altor state ale Uniunii? Pai Romania cand a vrut sa intre in UE si-a asumat o anumita pierdere a suveranitatii. De ce nu scrieti de faptul ca Inalta Curte de Justitie din Catalania a invalidat referendumul si care nici macar n-a intrunit 2 treimi din Parlamentul Catalan. Nu strica putina documentare inainte de a scrie un articol....

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design