19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCum s-a "prăbuşit" economia japoneză după cutremurul din 11 martie

Cum s-a “prăbuşit” economia japoneză după cutremurul din 11 martie

IMPACT. Seismul din Japonia are un impact “considerabil” asupra economiei, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului nipon, citat de AFP şi de Mediafax.

“Cutremurul are un impact considerabil asupra activităţilor unui mare număr de sectoare economice”, a afirmat reprezentantul guvernului.
Un cutremur cu magnitudinea de 9 şi valuri tsunami au devastat regiuni din nord-estul Japoniei care au o contribuţie de 8% la Produsul Intern Brut (PIB).

Banca Japoniei a vărsat 55 de miliarde de yeni (480 de milioane de euro) mai multor instituţii de credit din zonele afectate pentru a sprijini economia locală.

Regiunea Kanto, care cuprinde şi capitala Tokyo, a fost de asemenea afectată. Aici, o rafinărie a companiei Cosmo Oil a fost distrusă parţial de un incendiu. Regiunea asigură 40% din PIB. Cu toate acestea, cea mai mare parte a infrastructurii şi locuinţelor din această zonă urbană strategică a rezistat.

Sectorul nuclear nipon, în schimb, se confruntă cu cea mai gravă criză din istorie după o explozie la unul din reactoarele centralei din prefectura Fukushima. O explozie ameninţă, de asemenea, un alt reactor al facilităţii nucleare, a menţionat purtătorul de cuvânt al executivului.

În total, 11 din 50 de reactoare au fost oprite din cauza cutremurului, iar autorităţile au cerut companiilor să diminueze consumul de energie electrică. Livrările de energie vor fi întrerupte prin rotaţie, iar în aceste condiţii multe companii îşi vor suspenda activitatea.

Principalii constructori auto niponi, Toyota, Nissan, Honda, Mitsubishi Motors şi Suzuki, au anunţat că luni vor suspenda producţia, în mai multe regiuni, nu doar în cele afectate de seism.

Banca Japoniei va asigura toate fondurile necesare prevenirii destabilizării sistemului financiar

Banca Japoniei se va angaja luni să asigure toate fondurile necesare prevenirii destabilizării pieţelor şi sistemului bancar ca urmare a cutremurului devastator care a lovit vineri Japonia, transmite Reuters.

Instituţia nu va reduce dobânda de politică monetară, aflată deja la un nivel foarte mic, aşa cum a făcut banca centrală din Noua Zeelendă săptămâna trecută după un cutremur puternic.

Banca centrală va fi, însă, pregătită să relaxeze şi mai mult politica monetară în cazul în care pagubele produse de cel mai sever cutremur înregistrat în Japonia vor ameninţa revenirea economică fragilă.

Prioritatea instituţiei este de a se asigura că băncile comerciale din zonele afectate de cutremur şi de valurile tsunami care au urmat acestuia nu rămân fără lichidităţi în cazul în care clienţii îşi vor retrage economiile. Banca centrală va înjecta pe pieţele financiare între 2.000 miliarde de yeni şi 3.000 miliarde de yeni, cantitate cel puţin dublă comparativ cu cea angajată în mod normal, pentru a preveni creşterea costurilor împrumuturilor pe termen scurt.

 

Cele mai citite

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...
Ultima oră
Pe aceeași temă