Cum au evoluat preţurile producţiei industriale. Țiţeiul şi energia s-au ieftinit considerabil în 2015

de Maria Ionescu , 06 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 21:28, 06 ianuarie 2016
Cum au evoluat preţurile producţiei industriale. Țiţeiul şi energia s-au ieftinit considerabil în 2015

În timp ce în celelalte ţări ale Uniunii Europene au scăzut, în România preţurile producţiei industriale s-au menţinut la acelaşi nivel. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Lituania, Olanda şi Marea Britanie. 

Preţurile producţiei industriale au scăzut în noiembrie anul trecut, cumulat pe piaţa internă şi piaţa externă, cu 0,1% faţă de octombrie şi cu 2,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pe piaţa internă, preţurile au stagnat în noiembrie comparativ cu luna precedentă, însă pe piaţa externă s-au redus cu 0,2%. Astfel, preţurile din industria bunurilor intermediare au scăzut cu 0,6%, fiind compensate de cele din industria bunurilor de capital şi din industria energetică, care s-au apreciat cu câte 0,1%, iar în industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi în industria bunurilor de uz curent au crescut cu câte 0,3%. Faţă de noiembrie 2014, preţurile au fost mai mici cu 2,3% pe piaţa internă şi cu 3,1% pe cea externă.

În Uniunea Europeană prețurile producției industriale au scăzut cu 0,3% (UE 28) şi cu 0,2% în zona euro în luna noiembrie 2015, comparativ cu octombrie 2015. Ţara noastră este singurul stat membru în care prețurile producției industriale au stagnat de la o lună la alta, conform datelor publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Potrivit acestei statistici, în luna noiembrie 2015, cele mai mari scăderi ale prețurilor producției industriale au fost consemnate în Cipru (minus 1,6%), Estonia (minus 1,1%) și Danemarca (minus 0,9%) iar cele mai mari creșteri au fost consemnate în Malta (0,3%), Irlanda, Franța, Letonia și Slovacia (toate cu o creștere de 0,2%). În ritm anual, în luna noiembrie 2015, comparativ cu luna similară a anului precedent, prețurile producției industriale au scăzut cu 3,5% în Uniunea Europeană și cu 3,2% în zona euro.

Toate statele membre au înregistrat o scădere a prețurilor producției industriale în ritm anual, cele mai mari scăderi fiind înregistrate în Lituania (minus 9,0%), Olanda (minus 8,1%) și Marea Britanie (minus 7,0%).

Reamintim faptul că atât preţul petrolului, cât şi cel al energiei au scăzut simţitor în 2015, iar trendul se menţine şi în acest an. Astfel, miercuri, preţul ţiţeiului a coborât cu 3,6%, la 35,58 dolari pe baril, minimul ultimilor 11 ani.   

Comentarii

 • escobar

  07 ianuarie 2016 9:43

  citez "Romania este SINGURA tara din UE in care preturile prod.industriale au stagnat" deci NU s-au MODIFICAt,respectv NU au scazut in conditiile in care pretul barilului de petrol intrun an a SCAZUT DE TREI ORI...aceasta este "ADEVARATA ECONOMIE DE PIATA",respectiv TOATE SCADERILE preturilor NORMALE intr-o economie de piata,au fost "transferate" de guvernul PONTA la bugetul statului dar din BUZUNARUL CONTRIBUABILULUI care trebuia sa beneficieze de aceste SCADERI....CURAT SOCIAL-COMUNISM !!!!

  raspunde comentariului
 • un roman mai prost

  06 ianuarie 2016 22:15

  se vind bine armele, armamentul, nu stau bancheri lumi globalizate degeaba, ca la Bursa.Cauta-ti lista exportatorilor mondiale, unde si de cite miliarde, zeci, sute, trilioane.Ultimi stinmg lumina, si pleaca, one way ticket, spre Marte, It water, Coca-ColaNestle.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design