19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCum ar putea fi afectată economia românească de un eventual Brexit

Cum ar putea fi afectată economia românească de un eventual Brexit

Executivul de la Bucureşti aşteaptă rezultatul referendumului din Marea Britanie, potrivit purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, care a declarat miercuri că există "o îngrijorare" şi că Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte cu atenţie situaţia. "Guvernul României aşteaptă în acest moment rezultatul referendumului. Sigur că există o îngrijorare şi Ministerul de Externe priveşte cu atenţie acest referendum. În momentul în care vom avea un rezultat, vom avea şi o poziţie oficială pe tema referendumului din Marea Britanie", a afirmat Iolu, la Palatul Victoria. 

Un Brexit va conduce la o încetinire a creşterii economice în Marea Britanie sau, cel mai probabil, la o recesiune, care va avea reverberaţii în UE, este de părere şi Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului BNR. El crede că, dacă nu va fi Brexit, atunci, dimpotrivă, pieţele, care au căzut în ultima perioadă pe fond emoţional, îşi vor reveni.

Un efect larg anticipat al unui eventual Brexit este deprecierea lirei, consideră consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, precizând că această cădere a monedei britanice ar putea determina, printre altele, majorarea cererii agregate şi creşterea inflaţiei în Regatul Unit. 
Dacă Regatul Marii Britanii va ieşi din UE, atunci investitorii îşi vor pierde încrederea în această ţară.

Banca Naţională a României va interveni pentru a preveni o depreciere prea mare a leului în cazul unui Brexit, potrivit unei analize Erste Bank. Şi băncile centrale din Croația şi Serbia vor avea intervenţii similare, în timp ce instituțiile corespondente din Polonia şi Ungaria vor permite o volatilitate uşor mai crescută. Analiştii economici susţin că cel mai mare risc al Brexitului pentru România, cel puţin pe următorii cinci ani, îl reprezintă fondurile europene. Dacă britanicii aleg să rămână membrii UE, leul ar putea să recupereze o parte din pierderile recente”, se arată în analiza publicată ieri de Erste.

Britanicii se vor pronunţa joi, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale ţării în ultimele decenii. 

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă