19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialCum a devenit Ghana groapa de gunoi a Occidentului

Cum a devenit Ghana groapa de gunoi a Occidentului

La marginea oraşului Accra se află mahalaua Agbogbloshie – una dintre cele mai mari gropi de reziduuri electronice din Ghana. Fumul negru acoperă un munte de plăci de bază, monitoare şi hard-diskuri iar un miros toxic învăluie tot cartierul. Localnicii numesc aces loc “Sodoma şi Gomora”, potrivit Newsweek.

Drumul spre iad este pavat cu intenţii bune

În spatele acestui peisaj apocaliptic se află o iniţiativă lăudabilă care, la un moment dat, a luat o întorsătură ciudată. De câteva zeci de ani, ţările occidentale au donat computere Africii de Vest, în speranţa că vor putea aduce regiunea în era digitală. Însă, eforturile acestora au eşuat, transformând numeroase comunităţi în grămezi uriaşe de deşeuri care ard mocnit.

Problema a început, de fapt, cu computerele. Majoritatea erau vechi, stricate şi inutilizabile şi mai multe decât se aştepta cineva au ajuns în Africa. Peste 50 de milioane de tone de echipamente electronice care sunt ulterior aruncate sunt produse în fiecare an, potrivit Programului pentru Mediu al Naţiunilor Unite. În Europa, numai 25% din reziduurile electronice sunt reciclate. În ultimii ani, nevoia de a găsi o soluţie alternativă pentru eliminarea reziduurilor a devenit din ce în ce mai accentuată.

Gunoiul unuia, comoara altuia

O soluţie a fost găsită. Astfel, containere cu inscripţia “donaţii”, umplute cu gunoi electronic, au fost transportate către ţările aflate în dezvoltare. Ce a început ca un proiect pentru dezvoltare a devenit rapid o modalitate prin care companiile ocolesc reglementările internaţionale şi scapă ieftin de gunoaie, lăsându-le în state sărace.

Rezultatul? Viaţa în Agbogbloshie este o vânătoare constantă de comori. Locuitorii ard deşeurile pentru a extrage cupru precum şi alte materiale vandabile. Producătorii locali le cumpără, oferind un venit constant sătenilor. Din nefericire, gazele emanate după arderea resturilor sunt extrem de periculoase. În sol şi în apă există concentraţii mari de plumb, mercur, taliu, cianura de hidrogen şi PVC.

Şi, de parcă toxicitatea nu ar fi de ajuns, Ghana este una dintre cele mai mari surse de infracţiuni informatice, potrivit Departamentului de Stat al SUA. Hard-diskuri care conţin date personale importante ajung pe mâinile infractorilor care cutreieră gropile de gunoi în căutarea informaţiilor.

Cele mai citite

Elena Lasconi are sprijinul USR la alegerile din Argeș. “Un vot pentru PNL este un vot pentru PSD”, susține Cătălin Drulă

Elena Lasconi, Ionuț Moșteanu și Emanuel Soare sunt câțiva dintre candidații USR la alegerile locale din data de 9 iunie 2024. Numele acestora a fost...

Sârbii din Kosovo participă la un referendum pentru revocarea primarilor albanezi

Etnicii sârbi din provincia Kosovo sunt chemați la un referendum în care să se pronunțe asupra revocării primarilor albanezi din mai multe localități ale...

Florinel Coman, după derby-ul cu Rapid: „Ar trebui să ne intereseze doar diferenţa față de locul doi. Vom sărbători la Sfântu Gheorghe”

La finalul derby-ului cu Rapid, încheiat la egalitate, scor 2-2, Florinel Coman a declarat că este mai puţin important că FCSB nu a reuşit...
Ultima oră
Pe aceeași temă