6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCRONOLOGIE. Marea Britanie, sub teroare. Doar în ultimele patru luni, au avut...

CRONOLOGIE. Marea Britanie, sub teroare. Doar în ultimele patru luni, au avut loc patru atacuri, dintre care trei la Londra

O persoană a murit și cel puțin opt au fost rănite, în noaptea de duminică spre luni, după ce un bărbat a intrat cu mașina în mulțimea care ieșea dintr-o moschee dintr-un cartier din nordul Londrei, informează BBC News și The Guardian.

Acesta este al patrulea incident care a avut loc, în Marea Britanie, în ultimele luni. Trei dintre atacuri au vizat diferite zone ale Londrei, iar un altul a avut loc în Manchester.



 

 

 

Principalele atentate care au avut loc din Marea Britanie, începând cu anul 2005

5 iunie 2017: Atacul din Piața Borough și de pe Podul Londrei

Trei bărbați au intrat cu mașina în pietoni, după care au început să înjunghie oamenii la întâmplare, în Piața Borough și pe Podul Londrei, cauzând moartea a opt persoane și rănirea altor 48.  În opt minute, polițiști înarmați au venit la locul incidentului și i-au ucis pe cei trei, trăgând nu mai puțin de 50 de focuri de armă, potrivit BBC News.

23 mai 2017: Atentatul sinucigaș de pe Manchester Arena

22 de persoane și alte 116 au fost rănite, după ce un atentator sinucigaș a detonat un dispozitiv improvizat în mijlocul mulțimii care ieșea de la un concert al cântăreței americane Ariana Grande.


Citește și: Cine este autorul atentatului de la Manchester: Un lup singuratic, care a folosit un dispozitiv improvizat

Șeful poliției din Manchester, Ian Hopkins, a declarat, marți dimineața, într-o conferință de presă, că autorul atacului de pe Manchester Arena, soldat cu moartea a 22 de persoane și rănirea altor 59, ar fi fost cauzat de un bărbat care ar fi acționat singur și care ar fi murit în explozie. Suspectul ar fi folosit un dispozitiv improvizat.


Martie 2017: Un șofer a intrat cu mașina în mulțimea de pe Podul Westminster

Un bărbat a intrat cu mașina în mulțimea de pe Podul Westminster, în 22 martie, după care a înjunghiat un polițist. Autorul Khalid Masood, cetăţean britanic , a fost ucis de poliţie. Atentatul a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic. Cinci persoane şi-au pierdut viaţa, inclusiv atacatorul, în vreme ce alte 50 de persoane au fost rănite.

Decembrie 2015: Atac cu cuțitul la o stație de metrou din Londra

În 5 decembrie, somalezul Muhaydin Mire, în vârstă de 30 de ani, a atacat cu cuțitul două persoane, la intrarea în staţia de metrou Leytonstone, la două zile după primele atacuri aeriene britanice vizând gruparea jihadistă Statul Islamic în Siria. Autoritățile au calificat atacul ca fiind unul terorist, iar autorul a fost condamnat la închisoare pe viață.

Mai 2013: Militarul Lee Rigby a fost ucis la Londra

În 22 mai, doi londonezi de origine nigeriană au dat cu mașina peste un militar în vârstă de 25 de ani, după care l-au înjunghiat și au încercat să îl decapiteze.  Într-o înregistrare video filmată imediat după agresiune, unul dintre criminali a declarat că a vrut să-i răzbune pe „musulmanii ucişi de militari britanici”.

Iunie 2007: O mașină încărcată cu butelii de gaz a intrat în principalul terminal al aeroportului din Glasgow

În 30 iunie 2007, la începutul vacanței școlare,  o maşină care transporta butelii de gaz a intrat în principalul terminal al aeroportului, fără să explodeze. Șoferul a murit o lună mai târziu, după ce și-a stropit benzină pe el, fiind internat la spital cu arsuri grave. Pasagerul, un medic irakian, a fost arestat și condamnat, un an mai târziu, la închisoare pe viață.

Și în acest caz, un alt posibil atac a eșuat, din cauza unei defecțiuni la dispozitivul de detonare. Bidoanele cu benzină, butelii și cuie se aflau în două mașini marca Mercedes.

Iulie 2005: Atentatul din stațiile de transport din comun din Londra

Patru atentate sinucigașe coordonate au avut loc, la o oră de vârf,  în trei rame de metrou şi un autobuz londoneze. In urma atacurilor, 56 de persoane au murit, 700 au fost rănite. Atentatul a fost revendicat de o grupare afiliată Al-Qaida revendică atacurile.

15 zile mai târziu, patru noi tentative au avut loc în mai multe garnituri de metrou și într-un autobuz, însă dispozitivele artizanale nu au explodat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă