13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCronologie. Cele mai grave atentate teroriste comise în Europa, între 2016 și...

Cronologie. Cele mai grave atentate teroriste comise în Europa, între 2016 și 2017

Europa a fost puternic zguduită de numeroase atacuri armate și atentate teroriste, în perioada 2016 –  2017, majoritatea comise de lupi singuratici care au jurat credință grupării jihadiste Stat Islamic. Măsurile de securitate și de prevenire a terorismului din întreaga lume s-au înăsprint, însă, și teroriștii au dezvoltat o nouă formă de a răspândi teroarea: șoferii ucigași. 



Citește și: Cea mai nouă categorie de teroriști: șoferii ucigași. În ultimele nouă luni, ei au produs peste 100 de morți și peste 500 de răniți

Terorismul este o activitate criminală extrem de veche, dar care evoluează în raport cu evoluția generală a societății și, mai ales, a măsurilor prin care aceasta încearcă să se protejeze. După atacurile din SUA, din 11 septembrie 2001, forțele de ordine din întreaga lume au sporit măsurile de prevenire a terorismului, inclusiv prin detectarea armelor de foc sau a substanțelor explozive deținute ilegal.

 


7 aprilie 2017 – Suedia: Un camion a intrat în mulțimea aflată în centrul capitalei Suedeze, pe una dintre cele mai aglomerate artere. Până la momentul scrierii acestei știri, au fost ucise trei persoane și alte opt rănite. Incidentul este în curs.

3 aprilie 2017 – Rusia: O explozie puternică a avut loc la metroul din metropola Sankt Petersburg din Rusia, ucigând 14 persoane și rănind alte 50 de persoane. Atacul a fost comis de un atentator sinucigaș, suspectat că avea relații cu radicali islamiști, dar care ar fi acționat pe cont propriu.

22 martie 2017 – Marea Britanie: Un autoturism a intrat în zona rezervată pietonilor de pe Podul Westminster și i-a lovit pe trecătorii care i-au ieșit în cale. Mașina a circulat pe trotuar până în apropierea uneia dintre intrările în sediul Parlamentului, unde s-a izbit de un gard, apoi șoferul a coborât de la volan și s-a îndreptat în fugă spre intrarea în sediul Legislativului, unde l-a înjunghiat pe unul dintre polițiștii care au încercat să-l oprească. În urma acestui atac, cinci persoane au murit, printre care atacatorul și polițistul înjunghiat, și cel puțin 20 au fost rănite.

1 ianuarie 2017 — Turcia: 39 de persoane au murit și 69 au fost rănite, după ce un atacator a deschis focul, în noaptea de 31 decembrie 2016 spre 1 ianuarie 2017, într-un club celebru de noapte din Istanbul, Reina. Atacul a fost revendicat de organizația Stat Islamic.

19 decembrie 2016 — Germania: Un camion a intrat în mulțime, la un târg de Crăciun din centrul Berlinului. Atacul, soldat cu 12 morți și 48 de răniți, a fost revendicat de organizația jihadistă Statul Islamic.

10 decembrie 2016 — Turcia: Un dublul atentat cu bombă, de la Istanbul, s-a soldat cu 38 de morți și 166 de răniți. Cele două explozii s-au produs în fața stadionului echipei de fotbal Beșiktaș și într-un parc vecin, în partea europeană a Istanbului.

26 iulie 2016 — Franța: Doi bărbați au luat mai mulți ostatici într-o biserică din regiunea Normandia, în nordul țării, în apropiere de Rouen. Preotul bisericii în care s-a produs luarea de ostatici a fost ucis, în timp ce un alt ostatic a fost foarte grav rănit. Conform unei surse din poliție, cei doi atacatori înarmați cu cuțite au fost uciși de forțele de ordine, care au luat cu asalt biserica. Pompierii sosiți la fața locului au anunțat că există mai mulți răniți.

22 iulie 2016 — Germania: Un atac armat, care a avut loc la Munchen, în Germania, s-a soldat cu moartea a cel puțin nouă persoane și cu rănirea altor 35 de persoane. Printre răniți se aflau și copii. Autorul atacului, un germano-iranian de 18 ani, din Munchen, a deschis focul la începutul serii, în direcția persoanelor care ieșeau dintr-un restaurant McDonald's, apoi a continuat atacul într-un centru comercial din vecinătate, după care a reușit să fugă și, ulterior, s-a sinucis.

14 iulie 2016 — Franța: Un tunisian de 31 de ani, aflat la volanul unui camion, a lovit în mulțimea adunată la Nisa pentru focurile de artificii de pe Promenada englezilor, cu ocazia Zilei Naționale a Franței, la orele 22.30 (23.30, ora României). Atentatul, soldat cu 86 de morți și peste 400 de răniți, a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI). Printre victime, s-au aflat și cetățeni români, dintre care unul a decedat. Președintele francez, François Hollande, a anunțat atunci prelungirea cu trei luni a stării de urgență, care urma să fie ridicată la 26 iulie.

28 iunie 2016 — Turcia: Trei atacatori sinucigași au atacat zona de sosiri a aeroportului internațional Atatürk din Istanbul. 47 de persoane au murit și alte 239 au fost rănite. La scurt timp după atac, sute de zboruri de pe sau către aeroportul Atatürk au fost anulate sau amânate. Autoritățile turce au decretat zi de doliu național.

7 iunie 2016 — Turcia: Unsprezece persoane — șapte polițiști și patru civili — au fost ucise și 36 rănite, în atentatul cu bombă care a avut loc în cartierul istoric și foarte populat Vezneciler din Istanbul. Atentatul, comis cu vehicul-capcană, a vizat un autobuz al poliției, la o oră de vârf, în cursul dimineții. Șoimii Libertății Kurdistanului (TAK), o grupare radicală apropiată rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a revendicat atentatul.

22 martie 2016 — Belgia: 32 de persoane au murit și peste 320 au fost rănite, în atentatele teroriste care au avut loc la Bruxelles, pe aeroportul internațional Zaventem și în stația de metrou Malbeek, aflată la câțiva zeci de metri de instituțiile europene. În atentate, au fost răniți și patru cetățeni români, între care un minor. Atentatele au fost revendicate de Gruparea jihadistă Stat Islamic. Transportul public din Bruxelles a fost complet oprit, aeroportul și principalele gări feroviare din oraș au fost închise și măsurile de securitate au fost consolidate în mai multe metropole europene. Autoritățile belgiene au ridicat la maximum nivelul de alertă antiteroristă pe tot teritoriul belgian. Ministrul de interne, Jan Jambon, a anunțat trei zile de doliu național. Aceste atentate s-au produs după arestarea, la 18 martie 2016, a lui Salah Abdeslam, un francez de origine marocană, singurul supraviețuitor al atentatelor jihadiste de la 13 noiembrie 2015, de la Paris.

19 martie 2016 — Turcia: Un atac sinucigaș s-a produs în centrul Istanbulului, provocând moartea a cel puțin patru persoane, între care trei israelieni și un iranian și rănirea altor 36. Atacul a fost comis pe artera pietonală și comercială Istiklal, din apropierea Pieței Taksim, care este frecventată zilnic de zeci de mii de persoane.

13 martie 2016 —Turcia: Un atentat cu o mașină-capcană propulsată într-un autobuz municipal într-un cartier extrem de frecventat, Kizilay, unde se află numeroase magazine și un important nod al transportului în comun din capitala turcă, Ankara, s-a soldat cu 37 de morți și peste 125 de răniți.

3 martie 2016 — Turcia: Un atac a fost comis în cartierul Bayrampașa, Istanbul, soldat cu 29 de morți, contra unui autobuz al poliției, autoarele fiind două femei care au fost lichidate de forțele de intervenție speciale turce. Atacul a fost revendicat de Gruparea radicală de stânga Frontul Partidului Revoluționar de Eliberare a Poporului (DHKP-C).

17 februarie 2016 — Turcia: Un atac terorist cu mașină-capcană a avut loc în Turcia, soldat cu 28 de morți și 61 de răniți. Deflagrația s-a produs în apropierea sediului Statului Major al armatei turce de la Ankara, în apropierea pieței centrale Kizilay.

12 ianuarie 2016 — Turcia: Un atac a avut loc în zona istorică Sultanahmet din Istanbul, soldat cu 10 morți și 15 răniți. Autoritățile turce au anunțat că atacul a fost comis de un sirian de origine saudită, ce fusese în Siria și s-a înregistrat ulterior ca refugiat în Istanbul.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă