13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCoreea de Nord îl provoacă pe Trump la război. Kim Jong-un încearcă...

Coreea de Nord îl provoacă pe Trump la război. Kim Jong-un încearcă o diversiune, pentru a-și ajuta aliații în lupta cu forțele occidentale

Regimul de la Phenian a anunţat că racheta cu rază intermediară Pukguksong-2, al cărei test final, duminică, a fost un succes, poate fi produsă în serie pentru a fi utilizată în operaţiuni militare.


Citește și: ANALIZĂ. Kim Jong-un, cu degetul pe butonul nuclear: Cursa înarmării regimului de la Phenian riscă să provoace Al Treilea Război Mondial | INFOGRAFIC

Este sau nu este Coreea de Nord un pericol nuclear? Pentru a fi un pericol real, nu doar la nivel declarativ, regimul de la Phenian trebuie să-și demonstreze determinarea de a folosi armele nucleare la propriu sau doar ca „element de forță“ la nivelul negocierilor internaționale.


Coreea de Nord sfidează avertismentele SUA și sancțiunile ONU, în încercarea de a deschide un nou front, ca diversiune pentru Orientul Mijlociu, unde aliații săi – regimul sirian al lui Assad, Teheranul și Rusia – sunt împiedicați de forțele aliate occidentale să-și desfășoare strategiile de preluare a resurselor de petrol și gaze din această zonă copleșită de conflicte. Liderul nord-coreean Kim Jong-un s-a arătat entuziasmat de succesul programului de dezvoltare a rachetelor balistice, un program aflat sub sancţiuni impuse de ONU.

Racheta testată, de tip Pukguksong-2, utilizează combustibil solid pentru a permite aprinderea instantă, ceea ce reprezintă un pas hotărâtor pentru fabricarea rachetelor intercontinentale cu încărcătură nucleară. Consiliul de Securitate al ONU se întrunește astăzi, cu uşile închise, la solicitarea SUA, Japoniei şi Coreii de Sud, pentru a hotărî ce răspuns să dea acestei noi provocări. În urma penultimului test, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au transmis Phenianului că este de „importanţă vitală” să demonstreze un angajament sincer în privinţa denuclearizării, prin acţiuni concrete”.

Rusia a cerut SUA şi aliaţilor săi din nord-estul Asiei să nu intensifice exerciţiile militare şi să nu continue desfăşurarea de scuturi antirachetă, ca reacţie la testele balistice efectuate de regimul de la Phenian, chiar dacă Moscova este de acord că programul balistic nord coreean, în plină desfășurare, „nu duce la soluţionarea pe cale politică a chestiunii denuclearizării Peninsulei Coreene”, după cum a declarat Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă