10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCoreea de Nord ar putea vinde substanţe radioactive sau secrete nucleare Statului...

Coreea de Nord ar putea vinde substanţe radioactive sau secrete nucleare Statului Islamic, avertizează experţii

Coreea de Nord, stat care dezvoltă arme atomice şi care se confruntă cu o criză economică profundă, în urma sancţiunilor internaţionale care îl vizează, ar putea fi dispus să vândă Statului Islamic (ISIS) secretele programului său nuclear sau chiar substanţe radioactive, a avertizat un preşedintele centrului de reflecţie American Richard Haass, citat de Daily Express.

“Există temeri că ISIS şi Coreea de Nord ar putea face ceva împreună”, a spus fostul director pentru planificare din cadrul Departamentului american de Stat. “Cum ştim că Phenianul, în anumite circumstanţe, nu va oferi material nuclear unei grupări precum Statul Islamic, pentru o sumă considerabilă de bani?”, a adăugat el, potrivit news.ro.

Ipoteza lansată de Haass ridică spectrul înfiorător al unei alianţe între cei mai puternici inamici ai Occidentului, înarmaţi cu tehnologie ce poate rade de pe faţa Pământului oraşe întregi, precizează Daily Express.

La rândul său, directorul pentru Centrului pentru Neproliferarea Armelor de Distrugere în Masă, Wolfgang Rudischhauser, a declarat că există “un risc foarte real, dar neidentificat deocamdată în totalitate”, ca jihadiştii din ISIS să folosească “materiale chimice, biologice, radiologice sau nucleare ca arme împotriva Occidentului”.

“Ne putem imagina cu uşurinţă numărul de victime, panica şi pierderile economice, dacă atacurile de la Charlie Hebdo ar fi avut loc la Chatelet les Halles, cea mai mare staţie de metrou din Paris, cu o bombă artizanală care să conţină material radioactiv sau chimic, în loc să fie folosite puşti Kalaşnikov”, a adăugat el.

Coreea de Nord a fost îngenuncheată de sancţiunile economice impuse de ONU şi de marile puteri şi se află în pragul falimentului. Cetăţenii săi sunt aproape de foamete, iar cei mai săraci dintre ei ar putea fi nevoiţi în curând să se hrănească numai cu rădăcini, scrie cotidianul britanic.

Phenianul şi-a intensificat în ultimele săptămâni discursul belicos la adresa Occidentului şi a ameninţat că va lansa atacuri nucleare preventive împotriva Statelor Unite şi Coreei de Sud. De asemenea, susţine că a făcut progrese importante în domeniul tehnologiei militare.

Statul comunist a desfăşurat cel puţin patru teste nucleare, de la începutul anului, şi susţine că unul dintre ele a fost cu o bombă cu hidrogen, mult mai puternică decât o bombă atomică clasică. Majoritatea experţilor resping, însă, această afirmaţie.

De asemenea, analiştii cred că Phenianul a repornit un mic reactor de cercetare, într-o posibilă tentatică de a fabrica tritium, un izotop radioactiv al hidrogenului şi un ingredient esenţial pentru construcţia unei arme de fisiune nucleară. Occidentul este, însă, convins că ţara nu va reuşi, în următorul deceniu, să contruiască o rachetă intercontinentală care să ameninţe Statele Unite. 

 

 

 

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă