15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Dictatorul Kim Jong-un continuă provocările: Coreea de Nord a lansat o...

VIDEO. Dictatorul Kim Jong-un continuă provocările: Coreea de Nord a lansat o rachetă în direcția Japoniei

Coreea de Nord a lansat marți o rachetă care a trecut deasupra Japoniei, au indicat armata sud-coreeană și guvernul japonez, într-o provocare strategică, care duce la escaladarea tensiunilor în Asia de Nord-Est, potrivit AFP și Yonhap, citate de Agerpres.

Oficiali niponi și sud-coreeni afirmă că regimul de la Phenian a lansat o rachetă care a trecut peste Japonia și a căzut în largul insulei Hokkaido marți dimineață.

Un "proiectil neidentificat" a fost lansat din Sunan, în apropiere de Phenian, în jurul orei locale 05:57 (luni 20:57 GMT), potrivit unui comunicat al Statului Major sud-coreean, care a precizat că proiectilul a fost lansat în direcția "est" și "deasupra" Japoniei.

"Coreea de Sud și SUA sunt pe cale să analizeze în comun detaliile", se mai spune în comunicat.

Racheta a trecut, se pare, deasupra Japoniei, potrivit agenției nipone de presă Kyodo.

Japonia va lua "toate măsurile" necesare pentru a asigura securitatea populației, a reacționat premierul Shinzo Abe.

Purtătorul de cuvânt al premierului nipon, Yoshihide Suga, a declarat că racheta lansată reprezintă o "amenințare serioasă și gravă la adresa securității" Japoniei. El a indicat că racheta a survolat insula Hokkaido și a căzut la o distanță de 1.180 km de ea în apele Oceanului Pacific. Proiectilul a traversat o distanță de 2.700 km la o altitudine maximă de zbor de 550 km.

Potrivit experților, a fost se pare un test cu rachetă Hwasong 12 cu rază intermediară de acțiune.

Coreea de Nord a lansat sâmbătă trei rachete cu rază scurtă de acțiune în Marea Japoniei într-un moment în care zeci de mii de soldați americani și sud-coreeni participau la manevre comune în peninsulă.

Racheta lansată marți duce la o escaladare suplimentară din partea Phenianului, care a amenințat recent să efectueze o salvă cu mai multe rachete în direcția teritoriului american din Guam. Un astfel de tir ar survola în orice caz arhipelagul nipon.

În 2009, un proiectil nord-coreean a trecut peste teritoriul japonez, fără incidente, dar a determinat o puternică reacție imediată din partea Tokyo.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă