10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialConsiliul Europei critică Guvernul lui Orban. Ce reproşuri îi aduce legat de...

Consiliul Europei critică Guvernul lui Orban. Ce reproşuri îi aduce legat de libertatea presei

Consiliul Europei critică măsurile ineficiente luate de guvernul de la Budapesta condus de Viktor Orban şi spune că în acest moment Ungaria mai are progrese de făcut pentru reducerea gradului de control asupra sectorului media, informează AFP, preluat de Agerpres.

Reforma controversată a media impusă în 2011 de Orban a fost amendată între timp, ceea ce a adus “progrese semnficative”, dar “alte modificări sunt necesare pentru a consolida libertatea media“, au apreciat experții Comisiei de la Veneția, un organ consultativ al Consiliului Europei privind chestiunile constituționale. 

Legea privind presa trebuie să includă principiul “proporționalității”, mai spun experții europeni. Potrivit lor, este cu siguranță legitimă reprimarea defăimării și incitării la ură, dar “trebuie lăsat suficient spațiu dezbaterii libere privind chestiunile de interes public” și “jurnaliștii au dreptul să facă declarații lipsite de moderație și de natură să suscite controverse”.

Experții estimează că Consiliul media ar trebui să adopte “linii directoare” pentru a-și limita puterea de a sancționa, întrucât “impunerea de sancțiuni grele și închiderea temporară a unor media trebuie să fie măsuri luate în ultimă instanță”.

Președintele Consiliul ungar al media “dispune de mult prea multe puteri și este prea dependent de prim-ministru“, estimează acești experți. Potrivit acestora, membrii acestui organ de reglementare a media riscă să fie “aleși în mod esențial datorită opiniilor lor politice, ceea ce ar putea influența atitudinea lor din timpul mandatului”. Pentru a remedia acest lucru, în acest consiliu trebuie integrați “membri ai comunității media și ai societății civile”, propune Comisia de la Veneția.

De la sosirea sa la putere în 2010, Viktor Orban a angajat reforme profunde ale justiției, media și economiei, care au fost considerate unele în detrimentul libertății de către opoziție și criticate la scară largă în străinătate. Din 2010, Ungaria a pierdut 41 de locuri în clasamentul mondial anual al libertății presei întocmit de ONG-ul “Reporters Sans Frontieres”, notează AFP.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă