6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialConsiliul Europei cere Franţei noi reguli pentru prevenirea corupţiei

Consiliul Europei cere Franţei noi reguli pentru prevenirea corupţiei

Un organism al Consiliului Europei care monitorizează nivelul de corupţie a cerut, luni, Franţei, să adopte reguli mai stricte ca să îmbunătăţească prevenirea corupţiei, relatează AFP, conform Mediafax.

Într-un raport de 64 de pagini privind situaţia din Franţa, GRECO cere Parisului “îmbunătăţiri urgente”, criticând în special avantajele obţinute de parlamentari şi denunţă lipsa de transparenţă privind cheltuielile reprezentanţilor din Adunarea Naţională şi Senat.

Organismul anticorupţie al Consiliului Europei cere, în recomandările incluse în raport, o “reformă profundă” privind angajarea asistenţilor şi colaboratorilor parlamentari, astfel încât să fie limitate riscurile angajărilor fictive, sau al ocupării posturilor de către “”persoane nepotrivite”, precum şi folosirea fondurilor în alte scopuri.

Citeşte şi: UE impune confiscarea extinsă a averii infractorilor chiar dacă sunt parlamentari sau miniştri

Subliniind legăturile strânse între economie şi politică în Franţa, GRECO consideră că parlamentarii francezi sunt expuşi la riscul de “lobby deghizat”, în condiţiile în care persoane care au legături cu grupurile de interese ocupă posturi de asistenţi.

Consiliul Europei denunţă, de asemenea, indemnizaţia de aproximativ 385.000 de euro atribuită fiecărui parlamentar în cadrul unui mandat de cinci ani şi îşi exprimă îngrijorarea că suma ar putea fi folosită pentru achiziţionarea de bunuri imobliare care ar putea să nu fie declarate de reprezentanţi.

“Salariile, indemnizaţiile şi alte avantaje, odată cumulate, îi pun pe parlamentarii francezi într-o situaţie avantajoasă la nivel european”, notează autorii raportului. “Folosirea acestor mijloace şi resurse rămâne în general lipsită de transparenţă”, adaugă autorii raportului.

GRECO atrage atenţia că “normele de disciplină financiară” îi obligă pe membrii Parlamentului să-şi declare veniturile, însă acest lucru nu se întâmplă, existând riscul apariţiei unor “practici inacceptabile”.

În pofida acestor lacune, autorii raportului salută “diversele reforme recente în prevenirea corupţiei în Franţa”.

Ei acordă un spaţiul amplu în raport măsurilor pentru prevenirea corupţiei în rândul judecătorilor şi cer o reformă privind pregătirea şi independenţa magistraţilor din tribunalele comerciale.

Autorii raportului solicită, de asemenea, “limite mai stricte privind secretul şi apărarea, pentru a evita riscurile de abuzuri în dosarele sensible sau de mare corupţie”.

Format din 48 de state europene şi Statele Unite, GRECO este un organism al Consiliului Europei înfiinţat în 1999 care vizează îmbunătăţirea mijloacelor de luptă împotriva corupţiei.

Franţa are la dispoziţie 18 luni pentru a răspunde la recomandările din acest raport.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă