9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCondamnare definitivă. 16 ani pentru comandantul navei Concordia care s-a scufundat. Căpitanul...

Condamnare definitivă. 16 ani pentru comandantul navei Concordia care s-a scufundat. Căpitanul era preocupat să impresioneze o moldoveancă atunci când vasul s-a lovit de stânci

Curtea de Casaţie italiană l-a condamnat definitiv pe fostul comandant al navei Costa Concordia, Francesco Schettino, la 16 ani de închisoare pentru naufragiul pachebotului, care a dus la moartea a 32 de oameni în ianuarie 2012. 

Francesco Schettino a fost condamnat în februarie 2015 la 16 ani de închisoare pentru omucidere, abandonul navei în plină operaţiune de salvare şi naufragiu, pedeapsă confirmată în apel în luna mai 2016.

Schettino a negat că a părăsit nava

Avocatul lui Francesco Schettino a fost nemulțumit de decizia Curții, considerând că nu este corect să fie singurul care plătește pentru această tragedie. Nava de croazieră Costa Concordia la bordul căreia se aflau 4.229 de persoane, dintre care 3.200 de pasageri din 60 de ţări, a eşuat, la 13 ianuarie 2012, după ce s-a lovit de o stâncă, la aproximativ 300 de metri de ţărm, în apropiere de insula Giglio, din arhipelagul regiunii Toscana, din Marea Mediterană. Naufragiul a fost considerat unul dintre cele mai grave din istoria marinei italiene, 32 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar cadavrele a două persoane nu au fost încă descoperite.

Pe parcursul procesului, autorităţile din Grosseto au subliniat faptul că nava s-a apropiat în mod periculos de insula Giglio, a lovit o stâncă, s-a înclinat şi a luat o mare cantitate de apă la bord. Cutiile negre ale navei, care înregistrează conversaţiile membrilor echipajului, indică faptul că impactul s-a produs la ora locală 21.45, pe data de 13 ianuarie 2012, dar comandantul nu a anunţat imediat Căpitănia portului cel mai apropiat.
Paza de coastă italiană i-a cerut căpitanului vasului Costa Concordia să se întoarcă la bord pentru a coordona evacuarea pasagerilor, însă acesta a refuzat, potrivit unei înregistrări audio a convorbirii, difuzată în luna ianuarie 2012 de presa italiană. Francesco Schettino a susţinut pe parcursul procesului că a salvat mii de vieţi, negând că ar fi abandonat vasul.

Se giugiulea cu Domnica Cemortan

Conform mărturiilor tinerei moldovence Domnica Cemortan (25 ani), Schettino, în vârstă de 52 de ani, cei doi se aflau împreună când nava s-a lovit de stâncă. Domnica a recunoscut că era foarte atrasă de căpitanul Schettino, iar el era în mod cert interesat de o relație cu tânăra, care lucra la bordul navei. Relația lor s-a desfășurat progresiv și ajunseseră să se sărute, dar nimic mai mult, spune tânăra, deși obiecte personale ale dansatoarei au fost găsite în cabina comandantului vasului de croazieră. Admirația ei pentru căpitan era cunoscută. Rudele tinerei puneau această atracție pe seama faptului că tatăl ei se înecase în Marea Neagră, partea ucraineană, când ea avea doar 8 ani, și îl asemuia pe căpitanul italian cu acesta. La 13 ianuarie, când vasul de croazieră Costa Concordia s-a lovit de stânci, cei doi erau împreună.  „Da, este adevărat, eram acolo la invitaţia comandantului. Da, este adevărat, am trăit momente dramatice în acea noapte blestemată. Şi da, sunt îndrăgostită de comandantul Francesco Schettino”, declara Domnica Cemortan la acea vreme. Ea a recunoscut și în cadrul anchetei că se afla pe puntea de comandă, alături de căpitan şi de alţi membri ai echipajului, în momentul în care vasul s-a lovit de stânci. Accesul pe puntea de comandă este permis exclusiv membrilor echipajului autorizaţi în acest sens.

 

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă