11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialComunicațiile militare dintre SUA și Rusia continuă, în ciuda tensiunilor politice dintre...

Comunicațiile militare dintre SUA și Rusia continuă, în ciuda tensiunilor politice dintre cele două supraputeri

Statele Unite continuă să utilizeze linia lor de comunicații militare cu Rusia dedicată operațiunilor din Siria, în ciuda creșterii tensiunii politice dintre Moscova și Washinton, a afirmat vineri un purtător de cuvânt militar al coaliției conduse de SUA, citat de AFP, informează Agerpres.

Tensiunea dintre cele două supraputeri a crescut după doborârea unui avion de vânătoare al Siriei – susținută de Rusia – de către un avion american.

Rusia denunțase ca un "act de agresiune" doborârea avionului sirian, duminică, reproșând Statelor Unite că nu au atenționat anterior asupra intențiilor lor în acest incident.

Moscova anunțase atunci suspendarea comunicației sale militare cu SUA privind operațiunile din Siria.

Dar, potrivit unui purtător de cuvânt american, militarii ruși și americani continuă să comunice.

Linia de comunicații militare "este deschisă" și "este utilizată pentru a fi siguri că echipajele noastre aeriene și forțele noastre de pe teren sunt în siguranță", a afirmat colonelul american Ryan Dillon, purtător de cuvânt militar al coaliției, într-o videoconferință din Bagdad.

Linia de comunicații leagă comandamentul operațiunilor aeriene ruse de cartierul general al operațiunilor similare ale coaliției, instalat într-o bază americană din Qatar.

Această linie a fost deschisă în săptămânile ce au urmat începutului intervenției militare ruse în Siria, pe 30 septembrie 2015, pentru a evita orice incident între forțele celor două părți.

Colonelul Dillon nu a dorit să precizeze dacă Rusia a prevenit coaliția înainte de ultimul său atac cu rachete asupra unor ținte ale grupării Stat Islamic în Siria, anunțat vineri de Moscova.

Dar un alt responsabil american din domeniul apărării a afirmat, pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, că militarii ruși au avertizat coaliția înaintea atacului.

Ministerul rus al Apărării indicase că a prevenit asupra loviturii forțele armate turce și israeliene, fără a menționa coaliția.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă