7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialComisia Europeană a salvat siderurgia europeană în fața dumpingului din China. Prețurile...

Comisia Europeană a salvat siderurgia europeană în fața dumpingului din China. Prețurile diferite ale energiei distorsionează competiția

ArcelorMittal Galați și celelalte companii siderurgice din Europa au depășit cu bine situația dramatică cu care s-au confruntat în a doua jumătate a anului 2015  și în primul trimestru din 2016, când dumpingul practicat de combinatele din China le determina să scoată laminatele pe piață la prețuri sub costurile de producție.

Criza dumpingului a apărut într-un moment în care pe piața oțelului era resimțit un reviriment. Combinatul de la Galați înregistra o producție de 2,09 milioane tone de laminate, puțin mai mare decât producția de 1,9 milioane tone din 2009, primul an de criză pe piața oțelului. Dumpingul din China a devenit periculos pentru industria europeană după ce acestei țări i-a fost acordat statutul de economie de piață liberă.

Efectele au fost resimțite dur în toată siderurgia europeană. În Spania și Marea Britanie au fost închise multe companii și au dispărut zeci de mii de locuri de muncă, iar combinate din Franța și Germania și-au trimis angajații în șomaj tehnic. Comisia Europeană a luat măsuri în urma unor proteste comune la Bruxelles ale patronatelor și sindicatelor din siderurgia europeană. CEO-ul ArcelorMittal Galați a declarat pentru News.ro că pe piața europeană a oțelului este constatată o îmbunătățire ca urmare a măsurilor anti-dumping luate de Comisia Europeană.

„Este clar că acest lucru ne-a ajutat să recuperăm situaţia dramatică de la sfârşitul anului 2015 și începutul anului 2016. Preţurile din acel moment pentru toată industria europeană a oţelului deveniseră nesustenabile. Practic, ajunseserăm cu toţii la preţuri sub costul de producţie. Acum, la un an după ce s-a reluat corecţia anti-dumping, jumătatea primului an a fost destul de bună”, a declarat Bruno Ribo.

Invazia oțelului chinezesc amenința siderurgia europeană

Criza indusă pe piața europeană de dumpingul practicat de combinatele din China nu a fost o criză de cerere, nu a fost o criză de volum, ci mai degrabă o criză a prețurilor, care s-au prăbușit din cauza -importurilor masive din China. Invazia oțelului chinezesc a fost urmată de o reacție comună a tuturor companiilor și sindicatelor din siderurgia europeană, care în toamna lui 2015 au protestat în fața sediului Comisiei Europene și -Parlamentului European de la Bruxelles. –

Principalele companii siderurgice din Europa, ArcelorMittal, Tata Steel, ThyssenKrupp Steel, SSAB, Voestalpine, Riva, Celsa și Salzgitter AG, au semnat un apel prin -care le-au cerut miniștrilor din statele UE un plan de -acţiu-ni de urgenţă pentru acest sector, în condiţiile în care s-a accelerat pierderea locurilor de muncă din -cauza oţelului adus din China la preţ de dumping.

Sistem de monitorizare a pieței

În urma acestor proteste au fost obținute unele măsuri care să protejeze siderurgia europeană. În mai 2016, Comisia Europeană a introdus un sistem de -monitorizare a importurilor între Uniunea Europeană și China, obținând astfel un instrument de control asupra pieței. Chiar acest sistem de monitorizare a demonstrat că producătorii europeni au fost lezați, în special la tablă groasă și rulouri, de importurile ieftine din China, dar și din -Ucraina și Rusia.

Acest sistem îi oferă Uniunii Europene o imagine clară a pieței și un instrument de verificare dacă pe piața -oțelului este o competiție corectă. Dumpingul -practicat de companiile siderurgice din China nu a fost o problemă care să preocupe doar Europa, subiectul aflându-se și pe agenda summitului G20.

Competiție acerbă

Competiția de pe piața oțelului este una extrem de acerbă și apar în permanență provocări. -CEO-ul ArcelorMittal Galați spune că acum companiile din Europa se confruntă cu dumpingul din alte zone ale lumii, printre care Brazilia, Ucraina și Rusia. „Ceea ce vedem acum este că acele importuri de dumping care veneau din China au început să vină din alte ţări, precum Brazilia, Ucraina, Rusia, Iran şi India, asupra cărora nu s-au implementat măsuri anti-dumping. Acestea sunt ţări în care nu există subvenţii pentru energia verde, energia regenerabilă. În aceste ţări energia este extrem de ieftină”, a declarat Bruno Ribo.

Subvențiile pentru energia verde pun la pământ industria

O mare problemă la noi, dar și la nivel european, o constituie subvențiile pentru energia verde, care au încurajat extinderea parcurilor eoliene și fotovoltaice, dar a creat mari probleme producătorilor energointensivi din industrie. Introducerea de către Guvernul Boc a certificatelor verzi a adus marii consumatori în pragul falimentului. Se punea chiar problema închiderii Combinatului de la Galaţi din cauza pierderilor de zeci de milioane de euro. După ce Comisia Europeană a lansat „Planul de acţiune pentru o industrie siderurgică competitivă şi durabilă în Europa”, prin care tuturor statelor membre li se recomanda să adopte măsuri de susţinere a activităţii companiilor siderurgice, Guvernul Ponta a adoptat măsuri de reducere temporară a cuantumului certificatelor verzi din valoarea facturilor. A fost un pas, dar nu suficient pentru asigurarea sustenabilităţii companiilor siderurgice.

După adoptarea acestor măsuri, ArcelorMittal Galați plătea 300 de lei pentru un MW, iar preţul „crud“ al energiei era de 160/170 lei/MWh. Asta însemna că ArcelorMittal plătea 130 lei peste preţul energiei. Din cauza consumurilor mari, companiile din siderurgie nu pot face faţă concurenţei în condiţiile în care plătesc „suprataxa” de 130 lei pe MWh, care induce distorsiuni imense în privinţa competitivităţii cu companiile din Rusia, Ucraina și Asia.

Cele mai citite

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...
Ultima oră
Pe aceeași temă