5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialComisia Europeană, preocupată din situația din Polonia. Mii de persoane au ieșit...

Comisia Europeană, preocupată din situația din Polonia. Mii de persoane au ieșit în stradă, împotriva reformelor în Justiție

Comisia Europeană a anunțat, luni, că urmărește „cu preocupare” evenimentele din Polonia, unde mii de persoane au ieșit în stradă, în semn de nemulțumire față de reformele din Justiție, informează agenția EFE, citată de Agerpres.

„Comisia Europeană urmărește aceste evenimente cu mare preocupare. Primul vicepreședinte (al CE, Frans Timmermans) menține un dialog structurat cu autoritățile poloneze legat de procedura de infringement privind statul de drept activată de ceva timp”, a precizat, luni, purtătorul de cuvânt Margaritis Schinas.

El a adăugat că dialogul cu autoritățile de la Varșovia are ca obiectiv găsirea de „soluții”, iar la Colegiul comisarilor, care va avea loc miercuri, Timmermans își va informa colegii despre evoluția acestui dialog.

Margaritis Schinas a vorbit și despre informația vehiculată de unele media europene, conform căreia corespondenta la Bruxelles a televiziunii private poloneze Polsat, Dorota Bawolek, ar fi primit amenințări cu moartea după ce a cerut o reacția din partea CE pe tema situației din Polonia. Purtătorul de cuvânt al CE a spus că astfel de amenințări sunt inacceptabile și că Executivul comunitar are „o datorie specială de a se preocupa de toți reprezentanții presei acreditați la instituțiile europene”.

Precizările vin după ce, miercurea trecută, mai mulți parlamentari polonezi, membri ai partidului conservator de guvernământ Dreptate și Justiție (PiS), au propus un proiect de lege în baza căruia ar urma să fie înlocuiți judecătorii Curții Supreme, cu excepția celor desemnați de ministrul justiției, inițiativă ce a stârnit proteste din partea opoziției.

În aceeași zi, Parlamentul de la Varșovia a votat alte inițiative legislative privind reforme în Justiție, una dintre ele acordând Parlamentului dreptul de a alege 15 dintre cei 25 de membri ai Consiliului Național al Magistraturii. A altă Lege modifică regimul tribunalelor de drept comun, unde președinții sunt numiți de Ministerul Justiției.

Încercând să justifice adoptarea acestor legi, ministrul justiției, Zbigniew Ziobro, a acuzat Consiliul Național al Magistraturii că este „o corporație care, ea singură, decide tot" și că magistrații sunt „o castă" ale cărei rădăcini se află în perioada comunistă.

De când conservatorii formațiunii Dreptate și Justiție (PiS) au câștigat alegerile legislative din octombrie 2014 autoritățile de la Varșovia se află într-un conflict permanent cu Comisia Europeană, din cauza unor măsuri care în opinia oficialilor de la Bruxelles pot afecta în special libertatea presei și separația puterilor în stat, precum și ca urmare a deciziei Poloniei de a respinge politica UE privind redistribuirea migranților între statele membre.

Primele controverse au fost provocate de reforma Tribunalului Constituțional, în urma căreia conservatorii i-au înlocuit pe judecătorii numiți cu puțin timp înaintea alegerilor legislative de guvernul condus atunci de liberalii din partidul Platforma Civică (PO), în prezent principalul partid de opoziție.

Executivul comunitar a lansat anul trecut în luna iunie o procedură de infringement pe tema respectării statului de drept în Polonia, urmată anul acesta, tot în iunie, de o alta privind neaplicarea cotelor obligatorii de refugiați. În luna decembrie Comisia Europeană a dat guvernului de la Varșovia un termen de două luni pentru a răspunde preocupărilor legate de reforma Tribunalului Constituțional. Executivul polonez a răspuns în ultima zi a acestui termen și a respins toate acuzațiile.

Totuși, Comisia Europeană încă nu a pus în practică amenințarea cu privire la adoptarea de sancțiuni. Aceste sancțiuni se referă în principal la suspendarea dreptului de vot al Poloniei, dar pentru aceasta este nevoie de acordul unanim al tuturor statelor membre.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă