23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialComandouri în junglă, pentru vânarea lui Kony

Comandouri în junglă, pentru vânarea lui Kony

Forţele speciale americane susţin trupele africane pentru capturarea şefului „Armatei Domnului pentru Rezistenţă“, un grup rebel condus de Joseph Kony, celebru pentru atrocităţile comise în rândul satelor africane situate într-o vastă regiune din Africa Centrală. El este cunoscut pentru înrolarea copiilor în mişcarea sa, dar eforturile de a-l captura au fost zadarnice. Potrivit ultimelor date, vânarea lui Kony se apropie de final.

În apropierea Parcului Naţional Garamba din Congo, timp de 15 ore, o echipă de soldaţi americani din forţele speciale a condus patru duzini de militari din comandouri sud-sudaneze, pe o furtună nocturnă violentă. Destinaţia lor era o tabără primitivă utilizată de oamenii „Armatei Domnului pentru Rezistenţă“, rebeli conduşi de şeful de război Joseph Kony, care ani de zile a ucis, torturat şi răpit săteni în zona Africii Centrale, reuşind mereu să scape de urmăritori. În momentul în care trupele au ajuns la tabără, zorii luminau slab împrejurimile, străpungând ceaţa ce plutea printre arbori şi rebelii au rupt-o la fugă. Soldaţii au continuat urmărirea o zi întreagă folosind câini de urmărire şi o dronă cu infraroşii, dar jungla deasă congoleză a acoperit urmele fugarilor.

După doi ani de consiliere şi asistenţă pentru ajutarea forţelor africane să îl captureze pe sângerosul Kony, forţele americane şi-au intensificat căutările pentru a-i pune cătuşele. Asaltul din septembrie contra taberei rebelilor este primul la care participă consilieri americani pentru operaţiuni speciale. La nord, în anarhica Republică Centrafricană unde se presupune că se ascunde Kony, soldaţii americani au intensificat sprijinul lor pentru trupele ugandeze, care îi caută reduta.

Drone şi avioane sofisticate

Înalţi responsabili americani afirmă că Pentagonul a cerut Casei Albe permisiunea de a întări, temporar, misiunea de capturare a lui Kony prin sofisticate avioane Air Force CV-22 Osprey în Uganda, care ar permite trupelor americane şi africane să se deplaseze pe o zonă mult mai largă şi mai rapid. Kony este un adversar tenace iar combatanţii lui, mulţi dintre ei copii, sunt repartizaţi în mai multe „celule” semi-autonome, repartizate pe un teritoriu de dimensiunea Texasului. Se ascund în tabere ascunse în adâncul junglei, sub arborii care îi protejează de camerele dronelor şi sateliţilor americani.

Vânarea lui Kony este una dintre operaţiunile militare cele mai insolite de după atentatele din 11 septembrie 2001.Kony nu este un extremist islamist, nici un traficant de stupefiante, nu reprezintă nici un pericol pentru SUA sau pentru vreo naţiune africană. Chiar dacă odată domnea peste o mare parte a Africii Centrale, campania militară ugandeză l-a neutralizat, l-a gonit din zonele populate. Trupele sale au fost decimate şi se presupune că mai are circa 250 de combatanţi. Cu toate acestea, militarii americani şi diplomaţi din regiune afirmă că el rămâne o ţintă greu de găsit. Voinţa americanilor de a-l captura pe Kony s-a conturat după ce în 2012, un video creat de trei tineri militanţi a dezvăluit atrocităţile la care sunt supuşi copii răpiţi de „Armata Domnului pentru Rezistenţă“. Americanii au reacţionat şi au cerut televiziunilor să scrie Congresului pentru a aloca fonduri pentru ajutarea victimelor lui Kony. El este inculpat la Curtea Penală Internaţională din 2008, dar războaiele din Irak şi Afganistan au atentat interesul pentru Africa Centrală.

Vorbind despre vânarea lui Kony, un militar american declara: „Nu este căutarea unui ac în carul cu fân, este căutarea unui ac în zece care cu fân”.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă