11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialColumbia: Trei persoane infectate cu virusul Zika au murit

Columbia: Trei persoane infectate cu virusul Zika au murit

Trei persoane care au contractat virusul Zika şi care sufereau de sindromul Guillain-Barre au murit, vineri, în Columbia, potrivit AFP, citat de Agerpres.

“Am confirmat şi atribuit trei decese virusului Zika, cele trei morţi fiind precedate de sindromul Guillain-Barre”, a declarat directoarea Institutului Naţional al Sănătăţii, Martha Lucia Ospina, la o conferinţă de presă, în contextul în care virusul este suspectat că provoacă această boală ce poate duce la paralizie definitivă.

America de Sud nu este însă singura regiune unde au fost înregistrate cazuri de persoane infectate cu virusul Zika. Un bărbat a contractat virusul în Thailanda, au indicat marţi autorităţile sanitare din această ţară, dând asigurări că nu este vorba despre o epidemie în pofida mai multor cazuri descoperite încă din 2012. 

Citeşte şi: MAE, precizări despre transmiterea virusului Zika

Duminică, un institut de cercetare indonezian a anunţat un caz de infectare cu virusul Zika în insula Sumatra, adăugând că virusul a circulat “de mai mult timp” în această ţară. De asemenea, alte cazuri – a căror contaminare s-a produs local – au fost raportate în largul Africii, în Republica Capul Verde. 

În Europa şi în America de Nord, zeci de cazuri de infectare au fost raportate la persoanele care s-au întors din concediu din ţările afectate, însă din cauza temperaturilor reci care au împiedicat supravieţuirea ţânţarilor, ele au stârnit mai puţină îngrijorare.

Citeşte şi: MAE, precizări despre transmiterea virusului Zika

Virusul Zika transmis de ţânţari, în special de ţânţarul tigru, afectează din 2015 continentul sud-american, unde a luat proporţii endemice. El a fost depistat prima oară în Uganda în 1947 la o maimuţă şi îşi trage numele de la o pădure tropicală situată la sud de Kampala, capitala ţării. Zika aparţine aceleiaşi familii Flaviviridae ca şi virusul turbării (transmis tot de ţânţarul-tigru) şi al febrei galbene. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, primul caz uman cu febră Zika a fost raportat în 1968. în prezent, prezenţa virusului a fost semnalată în 22 de ţări, iar OMS a anunţat că are printre priorităţi dezvoltarea unor vaccinuri şi noi instrumente de control a populaţiilor de ţânţari, dar şi îmbunătăţirea metodelor de diagnostic.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă