8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialColin Powell, fost secretar de stat al SUA, susține că Israelul are...

Colin Powell, fost secretar de stat al SUA, susține că Israelul are 200 de rachete nucleare

Israelul deţine 200 de focoase nucleare, a afirmat, în 2015, fostul secretar de stat american Colin Powell, potrivit unui email obţinut de hackeri ruşi, informează publicaţiile Newsweek şi Die Zeit citate de Mediafax.

Israelul nu a semnat Tratatul de Neproliferare Nucleară şi menţine ambiguitatea în legătură cu presupusul său arsenal nuclear.

Într-un email dezvăluit de hackeri ruşi, Colin Powell îi explica unui donator al Partidului Democrat din SUA, Jeffrey Leeds, că Iranul nu ar îndrăzni să utilizeze arme nucleare chiar dacă ar avea.

“Negociatorii internaţionali nu pot obţine ce vrea premierul israelian, Benjamin Netanyahu. Oricum, iranienii nu ar folosi arma nucleară nici dacă ar reuşi să o fabrice. Oamenii de la Teheran ştiu că Israelul are 200 de arme nucleare, toate îndreptate spre Teheran, iar noi (Statele Unite – n.red.) avem mii”, ar fi scris Powell.

Potrivit publicaţiei germane Die Zeit, Colin Powell a făcut aceste declaraţii la începutul anului 2015, în contextul discursului rostit de premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, în Congresul SUA, pentru a critica acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul.

Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani (FAS) estimează că Israelul are 80 de focoase nucleare.

Generalul american Colin Powell a fost, în perioada 1987-1989, consilier prezidenţial american pentru Siguranţa Naţională, după care, până în 1993, a fost şef al Statului Major Interarme. În timpul primului mandat al preşedintelui George W. Bush (2001–2005), Powell a fost secretar de stat al SUA.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă