10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCoaliţia guvernamentală de la Berlin, scădere dramatică în sondaje

Coaliţia guvernamentală de la Berlin, scădere dramatică în sondaje

Marea coaliţie guvernamentală de la Berlin, alcătuită din creştin-democraţii cancelarului Angela Merkel şi social-democraţii vicecancelarului Sigmar Gabriel, a coborât în sondaje sub pragul de 50%, astfel că nu mai are garanţia unei continuităţi după alegerile de anul viitor, se arată într-un articol publicat marţi în ediţia electronică a ziarului spaniol ABC, citat de Agerpres. 

Modul în care a fost gestionată criza refugiaţilor, lipsa unei alternative clare privind succesiunea cancelarului Merkel şi ascensiunea extremei drepte par a fi obstacolele în calea revalidării acestei coaliţii după următoarele alegeri. 

În ultimul sondaj publicat de cotidianul Bild, 30% dintre cei chestionaţi şi-au afirmat intenţia de vot pentru Partidul Creştin-Democrat (CDU) şi 19% pentru Partidul Social-Democrat (SPD). Formaţiunea eurosceptică Alternativa pentru Germania (AfD) beneficiază de o susţinere cuprinsă între 13% şi 15%, în timp ce extrema stângă Die Linke este cotată cu 9,5% din intenţiile de vot. Prin urmare, iese în evidenţă criza bipartidismului, situaţie observată şi la alegerile regionale desfăşurate în luna martie în trei landuri germane. 

În opinia ministrului de interne creştin-democrat, Thomas de Maiziere, disensiunile din interiorul coaliţiei pe tema politicii faţă de refugiaţi fac mult rău, el considerând că aceste discuţii ar trebui să rămână în spatele uşilor închise, dar se arată încrezător că tendinţa pe care o arată sondajele va fi inversată până la alegeri. 

Totuşi, problemele par a fi mai profunde şi mai numeroase, una fiind lipsa schimbului de generaţii la conducerea marilor partide. Angela Merkel se află la al treilea mandat de cancelar şi nimeni nu ştie dacă ea se gândeşte să-l obţină şi pe al patrulea. Iar în CDU această temă este un subiect tabu şi nimeni din interiorul acestei formaţiuni nu îndrăzneşte să-l abordeze public. 

În schimb, în SPD, problema succesiunii lui Sigmar Gabriel este discutată deschis, dar partidul a primit recent un duş rece după ce preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a confirmat că nu este interesat de preluarea conducerii formaţiunii. Pe lista celor care l-ar putea înlocui pe Sigmar Gabriel se mai regăsesc ministrul de externe, Frank-Walter Steinmeier, ministrul muncii, Andrea Nahles, sau primarul Hamburgului, Olaf Scholz. 

Dar niciuna dintre aceste personalităţi nu pare capabilă să crească popularitatea SPD şi nici să sprijine CDU în provocare majoră aflată în faţa celor două mari partide germane, şi anume salvgardarea valorilor constituţionale şi proeuropene puse acum sub semnul întrebării mai mult ca oricând în perioada postbelică.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă