11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Uzbekistan: Moartea dictatorului Karimov confirmată oficial de Guvern şi Parlament. Funeraliile...

UPDATE. Uzbekistan: Moartea dictatorului Karimov confirmată oficial de Guvern şi Parlament. Funeraliile vor avea loc sâmbătă

UPDATE 20:15. Moartea preşedintelui uzbek Islam Karimov a fost confirmată de Guvern şi de Parlament printr-o declaraţie comună, transmisă, vineri, presei, transmite Reuters. Documentul precizează că preşedintele va fi înmormântat, sâmbătă, la Samarkand, potrivit tradiţiilor musulmane. 

Autorităţile au format o comisie specială pentru organizarea funeraliilor, care va fi condusă de premierul uzbek Shavkat Mirziyoyev.

UPDATE 18:20. Agenţia Interfax retrage ştirea potrivit căreia moartea dictatorului a fost confirmată oficial de Guvern. Aşadar, incertitudinea continuă să planeze asupra stării preşedintelui Islam Karimov, scrie Reuters.

Agenția Reuters a anunțat în urmă cu câteva ore că Islam Karimov, în vârstă de 78 de ani, a murit, dar a citat trei surse diplomatice. Până în prezent decesul liderului Uzbekistanului timp de 27 de ani nu a fost confirmat de nicio sursă oficială.

UPDATE 17:50. Guvernul uzbek a confirmat, vineri, oficial, moartea  președintelui Islam Karimov, transmite agenţia Interfax, preluată de Reuters.

UPDATE 13.40: Reuters anunță, pe surse, moartea președintelui uzbek Islam Karimov, speculată încă de la începutul săptămânii. 

Guvernul uzbek nu a confirmat imediat aceste informaţii. Executivul a anunţat vineri, într-un comunicat, că starea sănătăţii lui Karimov, care a fost internat la spital sâmbătă, s-a deteriorat brusc.

 ”Da, a murit", a răspuns una dintre aceste surse, întrebată despre starea şefului statului.

—–

Oficial, președintele uzbek, Islam Karimov, a suferit o hemoragie cerebrală, însă Fergana news, agenţie cu baza în Rusia, anunţa luni că dictatorul murise în acea zi. Daniil Kislov, care conduce Fergana, a declarat pentru Guardian, marţi, că este „sigur 99%“ că Islam Karimov este mort. Presupunând că președintele Karimov este mort, sau într-o stare care nu îi permite să mai revină la conducerea ţării, se profilează problema succesiunii. La fel ca în viaţă și în moarte – regimul lui Karimov a fost unul dintre cele mai secrete și opace din lume timp de un sfert de secol și acum aparenta sa dispariţie este și ea înconjurată de mister.

Numeroși analiști estimează că în Uzbekistan a fost pus deja în lucru un plan, având în vedere fragilitatea crescândă a sănătăţii septuagenarului Karimov din ultimii ani, dar dacă va fi respectat este o altă afacere. Ţara este una din cele mai închise și secrete din lume. Karimov a călătorit rar în străinătate și mai rar a acordat interviuri. Prea puţini străini au cunoștinţă despre luptele de putere care au loc în spatele ușilor închise și atât diplomaţii, cât și analiștii așteaptă să vadă dacă tranziţia va fi calmă sau în forţă. Kislov a declarat că, potrivit surselor sale, toţi principalii responsabili aveau marţi telefoanele mobile blocate, probabil pentru a-i împiedica să organizeze sau să discute potenţiale acţiuni. Orice va surveni, va fi un teritoriu neexplorat. Karimov a fost un dictator nemilos cu adversarii și și-a închis și propria fiică, dar ţara nu are experienţă de a trăi fără el. Karimov a fost acuzat de tot felul de violări ale drepturilor omului și de torturi, în ultimii ani atenţia fiind focalizată pe familia sa. Nu se știe nimic de soarta fiicei sale mai mari, Gulnara Karimova, considerată multă vreme ca succesor potenţial. În 2014, fiul ei, Islam Karimov Junior, student la Oxford, declara pentru Guardian că se teme pentru viaţa mamei sale și a dezvăluit o rivalitate extraordinară în familia prezidenţială.

Potrivit analiștilor, primul ministru și șeful serviciilor de securitate sunt principalele centre de putere și o posibilă bătălie pentru succesiune ar putea avea loc între ei. 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă