12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialChuck Hagel, secretarul american al Apărării, acuză Beijingul că întreprinde acţiuni destabilizatoare...

Chuck Hagel, secretarul american al Apărării, acuză Beijingul că întreprinde acţiuni destabilizatoare în Marea Chinei de Est

Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a acuzat, sâmbătă, China că întreprinde "acţiuni unilaterale şi destabilizatoare" în Marea Chinei de Est şi a avertizat că Statele Unite nu vor rămâne pasive în cazul în care ordinea mondială va fi ameninţată, transmite Mediafax.

"În ultimele luni, China a întreprins acţiuni unilaterale şi destabilizatoare în Marea Chinei de Est", a acuzat Chuck Hagel, la Singapore, în cadrul Forumului Asia-Pacific pe tema Securităţii.

"Principiile fundamentale ale ordinii internaţionale nu pot fi puse în discuţie", a avertizat el.

Joi, Statele Unite au avertizat China în privinţa tensiunilor din spaţiul aerian internaţional, după ce avioane chineze de vânătoare au urmărit aparate militare japoneze deasupra Mării Chinei de Est, obiectul unui litigiu între cele două ţări.

Tokyo a acuzat duminică Beijingul de manevre "periculoase" deasupra Mării Chinei de Est, după ce avioane de vânătoare chineze au urmărit aparate militare nipone la o distanţă de câţiva zeci de metri.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului japonez al Apărării, un avion chinez de vânătoare de tip SU-27 a trecut pe lângă un avion japonez de supraveghere de tip OP-3C în apropierea propriilor zone aeriene de identificare.

Un alt avion chinez de vânătoare de tip SU-27 a zburat în apropierea unui YS-11EB în acelaşi spaţiu, potrivit ministerului.

Tokyo a emis o notă diplomatică de protest.

Relaţiile dintre primele două economii asiatice sunt execrabile de un an şi jumătate din cauza unui litigiu în Marea Chinei de Est şi unor dispute istorice.

Japonia şi China au neînţelegeri în privinţa arhipelagului Senkaku, administrat de Tokyo, dar revendicat de Beijing.

 

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă