China avertizează Administrația SUA să nu lanseze prima un atac asupra Coreii de Nord. Dacă Phenianul atacă primul, China va rămâne neutră

de Mihai Diac , 11 august 2017 - stire actualizata la ora 14:59, 11 august 2017
Foto: Arhivă

Statele Unite nu trebuie să aibă inițiativa unui atac asupra Coreii de Nord, iar dacă acest lucru se întâmplă, China va interveni, a anunțat, vineri, un cotidian chinez de stat, citat de agenția Reuters.

În schimb, dacă regimul de la Phenian va ataca primul SUA, China va rămâne neutră, susține articolul citat.

Publicația Global Times, difuzată de ziarul Partidului Comunist, Ziarul Poporului, a menționat că regimul de la Beijingul nu este capabil să convingă nici Washingtonul nici Phenianul să se calmeze.

"Trebuie să fie clară poziția sa pentru toate părțile și să se înțeleagă că atunci când acțiunile lor pun în pericol interesele Chinei, China va răspunde ferm", subliniază ziarul comunist.


Insula Guam are la dispoziție 14 minute pentru a activa sistemul de alertă și a lua măsurile necesare de contracarare în cazul în care Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC - Coreea de Nord) ar lansa un atac cu rachete asupra insulei din Pacific, a relatat joi agenția chineză Xinhua.

Pe de altă parte, "China trebuie să spună limpede că, dacă Phenianul lansează rachete care amenință teritoriul american și daca SUA ripostează, China va rămâne neutrăa", subliniază sursa citată.

Cu toate acestea, "dacă SUA și Coreea de Sud lansează lovituri și încearcă să răstoarne regimul nord-coreean și să schimbe tiparul politic în peninsula coreeana, China îi va împiedica să facă asta".

Phenianul a anunțat săptămâna aceasta că planul său pentru lansarea unui atac cu rachete intermediare înspre Guam va fi finalizat la mijlocul lunii august și că declanșarea sa va depinde de o hotărâre a liderului nord-coreean Kim Jong-Un.

Planul Coreii de Nord de a ataca Guam intervine după ce președintele american Donald Trump declarase marți că dacă Phenianul continuă să amenințe SUA, el se va confrunta cu 'foc și furie cum n-a mai văzut lumea' până acum.

Comentarii

 • Ma Tzen Drum

  12 august 2017 13:05

  Chinezul este foarte preocupat de perspectiva debarcării celui mai dement regim comunist din toate timpurile Pe de o parte o Coree reunită cu aproape 85 de milioane de locuitori va deveni o putere economică și militara periculoasă pentru influenta Chinei.Pe de alta poate reprezenta un exemplu rău pentru sutele ce milioane de chinezi care trăiesc cu 1 dolar pe zi. În concluzie Amerlocul sef trebuie să aștepte să fie bombardat nuclear ,să moară câteva sute de mii de cetățeni SUA și abia apoi să facă ceva.Te doare capul,Noapte minți .

  raspunde comentariului
  • one dollar

   12 august 2017 17:28

   China nu se amesteca deocamdata deoarece isi face insule in oceane cu mari sacrificii. Diferenta dintre China si SUA, viata unui chinez pentru stat valoreaza cat o frunza pentru un pom iar viata unui american pentru stat valoreaza cat un pom pentru o frunza.

   raspunde comentariului
 • amurloc

  12 august 2017 11:59

  orice face amerlocul,o sa piarda rusinos

  raspunde comentariului
 • KO

  12 august 2017 9:13

  Veriga slaba a chinezilor e puterea economica. Sanctiunile economice internationale pentru China sunt ca tepii de arici pentru un balon urias.

  raspunde comentariului
 • catavencu

  11 august 2017 18:29

  mai ramine Rusia

  raspunde comentariului
 • Karmoll

  11 august 2017 16:33

  CHINA a devenit o mare putere in zona si e stanjenita de bazele americane acolo dar cum ei copiaza tot, a invatat ceva de la americani actiunea prin interpusi si evitarea de conflicte militare directe.Pentru distrugerea Syriei, USA a creat ISIS si inarmat Arabia Saudita, de aceea China sprijina Coreea de N ...si in definitiv sunt frati de sange comunist.

  raspunde comentariului
 • Ciresel

  11 august 2017 16:17

  Si asa chinejii se spala pe mani ca Pilaf din Pom.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design