14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialChina avertizează Administrația SUA să nu lanseze prima un atac asupra Coreii...

China avertizează Administrația SUA să nu lanseze prima un atac asupra Coreii de Nord. Dacă Phenianul atacă primul, China va rămâne neutră

Statele Unite nu trebuie să aibă inițiativa unui atac asupra Coreii de Nord, iar dacă acest lucru se întâmplă, China va interveni, a anunțat, vineri, un cotidian chinez de stat, citat de agenția Reuters.

În schimb, dacă regimul de la Phenian va ataca primul SUA, China va rămâne neutră, susține articolul citat.

Publicația Global Times, difuzată de ziarul Partidului Comunist, Ziarul Poporului, a menționat că regimul de la Beijingul nu este capabil să convingă nici Washingtonul nici Phenianul să se calmeze.

"Trebuie să fie clară poziția sa pentru toate părțile și să se înțeleagă că atunci când acțiunile lor pun în pericol interesele Chinei, China va răspunde ferm", subliniază ziarul comunist.


Insula Guam are la dispoziție 14 minute pentru a activa sistemul de alertă și a lua măsurile necesare de contracarare în cazul în care Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC – Coreea de Nord) ar lansa un atac cu rachete asupra insulei din Pacific, a relatat joi agenția chineză Xinhua.

Pe de altă parte, "China trebuie să spună limpede că, dacă Phenianul lansează rachete care amenință teritoriul american și daca SUA ripostează, China va rămâne neutrăa", subliniază sursa citată.

Cu toate acestea, "dacă SUA și Coreea de Sud lansează lovituri și încearcă să răstoarne regimul nord-coreean și să schimbe tiparul politic în peninsula coreeana, China îi va împiedica să facă asta".

Phenianul a anunțat săptămâna aceasta că planul său pentru lansarea unui atac cu rachete intermediare înspre Guam va fi finalizat la mijlocul lunii august și că declanșarea sa va depinde de o hotărâre a liderului nord-coreean Kim Jong-Un.

Planul Coreii de Nord de a ataca Guam intervine după ce președintele american Donald Trump declarase marți că dacă Phenianul continuă să amenințe SUA, el se va confrunta cu 'foc și furie cum n-a mai văzut lumea' până acum.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă