15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCercetători: Coreea de Nord ar putea avea mai mult plutoniu decât se...

Cercetători: Coreea de Nord ar putea avea mai mult plutoniu decât se estimează

Phenianul pare să fi produs, pentru programul său de armament, mai mult plutoniu decât se estima până acum, reiese din imagini cu principalul complex nuclear din Coreea de Nord, potrivit site-ului „38 North”, care aparține de Universitatea John Hopkins din Washington, informează AFP, citat de Agerpres.

Site-ul specializat în Coreea de Nord a relatat, vineri, că imagini termice de la centrul nuclear Yongbyon lasă de înțeles că Phenianul a retratat bare de combustibil de cel puțin două ori ori, în septembrie 2016 și în iunie 2017.

„Aparent au avut loc ce puțin două campanii nedeclarate de retratare pentru a produce o cantitate nedeterminată de plutoniu, ce ar putea spori rezervele de arme nucleare ale Coreei de Nord", precizează sursa citată..

Totodată, a fost dezvăluită o creștere a activității termice în uzina de îmbogățire a uraniului din acest complex, însă fără să se poată stabili cauza. Cercetătorii estimează de asemenea că acest centru nu ar produce tritium, una din componentele cheie pentru fabricarea de bombe termonucleare.

Coreea de Nord a dezactivat reactorul Yongbyon în 2007 în cadrul unui acord de dezarmare pentru ajutor umanitar. Însă Phenianul a început lucrări de renovare a complexului după cel de-al treilea său test nuclear în 2013.

De la venirea la putere a lui Kim Jong-Un la sfârșitul lui 2011, Coreea de Nord și-a accelerat considerabil dezvoltarea programelor sale nucleare și balistice, interzise totuși de comunitatea internațională. Coreea de Nord a realizat cinci teste nucleare din 2006, dintre care două din ianuarie 2016, iar la sfârșitul lunii iulie a testat, în premieră, o rachetă intercontinentală.

Cele mai citite

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă