13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialCel puțin 25 de persoane, suspectate de trafic de organe, au fost...

Cel puțin 25 de persoane, suspectate de trafic de organe, au fost arestate în Egipt

Cel puțin 25 de persoane, printre care medici, asistenți și profesori, au fost arestate, marți după-amiază, în Egipt. Ei sunt suspectați că s-ar fi implicat într-o grupare criminală internaţională specializată în trafic de organe, informează BBC, potrivit News.ro.

Potrivit sursei citate, reţeaua era formată din cetăţeni egipteni şi arabi, care utilizau spitale şi centre medicale private pentru a realiza operaţiile ilegale de transplant. De asemenea, procurorii anticorupţie au descoperit „milioane de dolari şi lingouri de aur” în timpul percheziţiilor.

Legislaţia egipteană interzice cumpărarea de organe, dar multe persoane sărace sunt nevoite să-şi vândă organele pe piaţa neagră.

Autoritatea Administrativă de Control susţine că gruparea criminală vizată este formată din „cetăţeni egipteni şi arabi, care profitau de pe urma persoanelor sărace şi le convingeau să-şi vândă organele pe sume modice”. Ulterior, organele erau revândute în schimbul unor sume mari de bani pe piaţa neagră.

Autorităţile egiptene susţin că este vorba despre cea mai largă reţea criminală internaţională specializată în traficul de organe. Investigaţia s-a concentrat pe mai multe spitale şi centre medicale private, dintre care doar o parte aveau licenţă de funcţionare, unde aveau loc operaţiile de transplant şi recoltarea propriu-zisă a organelor.

De asemenea, procurorii anticorupţie au ridicat computere şi documente în timpul percheziţiilor care au vizat zece centre medicale şi spitale private. Există o dezbatere aprinsă în societatea egipteană cu privire la traficul ilegal de organe.

Egiptul a intrat în urmă cu şase ani în topul primelor cinci state, unde au loc transplanturi ilegale. Legislativul egiptean a aprobat o serie de legi dure, în încercarea de a reduce piaţa neagră specializată în trafic de organe. Însă, sute de egipteni săraci îşi vând anual rinichii sau ficatul pentru a plăti datorii şi a cumpăra mâncare.

Portughezul Antonio Guterres a declarat în urmă cu patru ani că unii migranţi din peninsula Sinai sunt „ucişi pentru a li se fura organele”. La începutul acestui an, mai mulţi traficanţi de migranţi au mărturisit în faţa procurorilor italieni că cei care nu îşi permiteau să plătească o călătorie periculoasă în Marea Mediterană erau vânduţi pentru organe în Sinai.

Cele mai citite

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...

Cine este BOBER, castorul care a devenit subiectul #1 în trending pe Twitter România

În peisajul digital contemporan, termenul „memecoin” a căpătat o nouă dimensiune, devenind nu doar o formă de divertisment, ci și o piesă intrigantă în...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...
Ultima oră
Pe aceeași temă