15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCel mai vocal site împotriva Guvernului Orban, cumpărat de principalul adversar al...

Cel mai vocal site împotriva Guvernului Orban, cumpărat de principalul adversar al premierului ungar

Site-ul de știri cu cea mai mare audiență din Ungaria și una dintre ultimele platforme media independente din țară, Index.hu, a fost vândut. Astfel, controlul asupra publicației a trecut la o fundație apropiată lui Lajos Simicska, principalul rival al premierului Viktor Orban, notează Reuters.

Într-un peisaj mediatic dominat, în ultimii ani, de televiziuni, ziare și site-uri controlate de șeful Executivului ungar sau de grupuri de afaceri apropiate acestuia, Index.hu a rămas principala publicație care a realizat anchete și a adus în atenția opiniei publice materiale în care critica Guvernul Orban. 

Prin vânzarea sa, Index.hu devine, cu un an înainte de alegerile generale din apriliw 2018, parte dintr-un grup de publicații care au legături cu principalul contestatar al lui Orban, Lajos Simicska. Magnatul cu afaceri în contrucții și agricultură controlează Pro-Rata Holding, din care fac parte și cotidianul Magyar Nemzet și postul de știri Hir TV. 

„Țelul este să păstrăm influența Index.hu pe piața media, cât și independența pubkicației, și să ne asigurăm că va rămâne la fel de popular”, a declarat avocatul publicației Laszlo Bodolai, într-un comunicat.

Numele lui Simicska ese legat de construirea partidului populist Fidesz, însă el s-a îndepărtat de Orban în 2014, iar în 2015 ruptura a fost definitivă, cei doi având un schimb dur de replici, prin intermediul presei. 

Index.hu a fost fondat de antreprenorul Zoltan Speder, și el un fost aliat al lui Orban care s-a desprins politic de șful Executivului ungar. Potrivit Reuters, Simicska nu a oferit o poziție oficială, pentru moment. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului a refuzat să oferei informații.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă