14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCel mai mare scandal în care sunt implicați Trump şi oligarhii ruşi....

Cel mai mare scandal în care sunt implicați Trump şi oligarhii ruşi. Miza: sute de milioane de dolari. Ce rol a jucat noul Secretar al Comerţului

Miliardarul Wilbur Ross a fost confirmat, azi-noapte, secretar al Comerțului, în ciuda faptului că a fost  acuzat de "ample legături cu Rusia".

"El intenționează să facă bani cu companiile sale de transport petrolier pe mare, în timp ce ocupă funcţia de Secretar al Comerțului. A făcut deja miliarde. Practic, este un desen animat reprezentând o pisica de pe Wall  Street", a declarat senatorul Elizabeth Warren. 

Împotriva lui Ross au votat 27 de senatori. Legăturile sale de afaceri cu Rusia nu au fost aduse în discuţie în timpul audierii sale de confirmare. Nu a fost întrebat despre acest subiect şi nu a oferit voluntar nicio informaţie. 

Afacerile lui Trump cu oligarhi ruşi

Wilbur Ross este considerat o piesă foarte importantă în puzzle-ul Donald Trump-Rusia. Iată câteva informaţii  de context: Deutsche Bank (bănuită  a-l fi ajutat pe Donald Trump să-şi ascundă afacerile imobiliare) a fost amendată cu 630 milioane de dolari de către Departamentul de Justiție (DoJ) al SUA, luna trecuta, pentru că a ajutat un oligarh rus să spele bani.

Cele trei societăţi ale Deutsche Bank prinse în schema de spălare a banilor au fost la Moscova, Cipru și New York, motiv pentru care DoJ a pornit o investigaţie. De altfel, ultimul președinte al Deutsche Bank este acum presedintele Bank of Cyprus, care are o istorie bogată în a ajuta oligarhi ruşi în activităţi de spălare de bani. 

A fost numit în funcţie de doi importanţi acţionari ai Băncii: Viktor Vekselberg, partener de afaceri și prieten personal al lui Vladimir Putin, şi Dmitri Ribolovlev. 

Acesta din urmă este bănuit că, având un proces de divorţ de fosta sa soţie, încerca să ascundă bani în străinătate, prin achiziţia de proprietăţi imobiliare. Ribolovlev a cumpărat pentru fiica sa un apartament de 88 de milioane de dolari în New York, dar şi o proprietate de 100 de milioane de dolari în Florida. Vânzătorul acestei proprietăţi? Donald Trump.

Actualul preşedinte al SUA achiziţionase proprietatea cu doi ani înainte, la preţul de 40 de milioane de dolari, în cadrul unei licitaţii prilejuită de o procedură de faliment. Trump nu a locuit niciodată acolo, nu a renovat-o şi i-a vândut-o în 2008 pentru Ribolovlev pentru 100 de milioane de dolari, respectiv de două ori şi jumătate mai scump. 

Nici Ribolovlev nu a locuit niciodată acolo. El şi Trump au susţinut că nu s-au întâlnit în timpul perfectării afacerii, totul fiind parafat prin intermediari. Cine a fost unul din intermediari? Nimeni altul decât actualul Secretar al Comerţului, Wilbur Ross.

În fapt, Ross este cel mai mare acționar unic american în Bank of Cyprus, iar Ribolovlev este un alt acționar important. Secretarul Comerţului este, de asemenea, un vechi prieten al lui Donald Trump. un detaliu interesant este că Trump i-a vândut lui Ribolovlev într+o perioadă în care avea nevoie de bani pentru a rambursa o datărie către…Deutsche Bank.

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă