18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCEDO a condamnat Ungaria pentru că legea ei antiteroristă încalcă viața privată

CEDO a condamnat Ungaria pentru că legea ei antiteroristă încalcă viața privată

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi definitiv Ungaria într-un dosar legat de legea ei de combatere a terorismului, transmite agenția MTI citată de Agerpres.

CEDO a respins astfel recursul înaintat de autorităţile de la Budapesta după verdictul prin care judecătorii instanţei europene au apreciat că acel act normativ, adoptat în anul 2012, nu conţine suficiente garanţii privind respectarea libertăţilor individuale.

Respectiva lege permite unităţilor antiteroriste ale poliţiei să intercepteze şi să înregistreze corespondenţa electronică şi comunicaţiile suspecţilor şi să percheziţioneze sau să supravegheze spaţiile locative. 

Doi membri ai unui ONG au contestat anul trecut legea la Curtea Constituţională ungară, dar această instanţă le-a respins plângerea. Prin urmare, ei au sesizat CEDO. În verdictul emis în ianuarie, curtea europeană a estimat că cei doi reclamanţi nu au fost în mod necesar vizaţi de măsurile prevăzute în respectiva lege, dar a estimat totodată că ea ‘afectează direct toţi utilizatorii sistemelor de comunicaţii şi toate domiciliile’, astfel că se încalcă dreptul la viaţă privată. 

Judecătorii de la Strasbourg au invocat în special faptul că poliţia ungară nu este obligată să demonstreze existenţa unei relaţii presupuse ori reale între cei vizaţi de măsurile ei şi o posibilă ameninţare teroristă. 

În plus, CEDO a criticat faptul că plasarea cuiva sub supraveghere în baza respectivei legi se poate face doar prin sesizarea Ministerului Justiţiei, nu şi a unei instanţe, judecătorii europeni apreciind în consecinţă că actul normativ nu oferă suficiente garanţii împotriva unor eventuale abuzuri. În plus, hotărârea din ianuarie obligă statul ungar să plătească celor doi reclamanţi o despăgubire de 4.000 de euro. 

Conform CEDO, autorităţile pot face excepţii de la respectarea dreptului la viaţă privată doar în situaţii legate de riscuri la adresa securităţii naţionale sau a siguranţei publice, ori atunci când trebuie prevenită o crimă. 

Guvernul ungar a contestat acest verdict, care însă este acum menţinut în urma judecării recursului. 

Această ultimă decizie a CEDO survine chiar în ziua în care Parlamentul de la Budapesta a amendat pentru a şasea oară legea de combatere a terorismului. Noile amendamente prevăd în principal că ‘starea de ameninţare teroristă’ poate fi declarată dacă cel puţin două treimi dintre parlamentarii ungari îşi dau votul în acest sens, iar armata poate fi mobilizată dacă resursele forţelor de poliţie şi ale serviciilor de securitate naţională sunt insuficiente, însă perioada de aplicare a măsurilor excepţionale nu poate fi mai mare de 15 zile. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...
Ultima oră
Pe aceeași temă